Arthrose heup knie

Wat is artrose?

Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De uiteinden van het bot zijn omgeven met kraakbeen. Dit kraakbeen heeft een schokdempende werking en het zorgt ervoor dat de botuiteinden gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het gewrichtskapel en de gewrichtsbanden houden de botuiteinden bij elkaar. De binnenkant van het kapsel is bekleed met een slijmvlieslaagje. Dit maakt gewrichtsvocht aan, zodat het gewricht gesmeerd wordt. De gewrichtsbanden en de spieren zorgen voor de stevigheid van het gewricht.

Bij artrose is het gewrichtskraakbeen aangetast. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt zacht en ruwer aan de oppervlakte. Het gewricht kan de schokken van een beweging hierdoor minder goed opvangen en de botuiteinden bewegen minder soepel. Hierdoor komt er meer kracht op de botten waardoor de belasting van de botten groter is. Het bot probeert dit op te vangen door breder te worden en er ontstaan uitsteeksels aan de rand van het bot. Door de afname van het kraakbeen en het breder worden van het bot kan het bot een andere stand krijgen of misvormd raken. Slijtage is een natuurlijk proces. Bij artrose is er sprake van een een buitensporige slijtage in verhouding tot de werkelijke leeftijd; op de röntgenfoto lijk je veel ouder dan je werkelijk bent.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De fysiotherapeut zal bij het onderzoek een inschatting maken welke factoren een rol spelen bij het artroseproces en hoe de patiënt hiermee omgaat. De behandeling bestaat uit het oefenen van bewegingen en functies van het gewricht, verbeteren van spierkracht en conditie, trainen van het algemeen uithoudingsvermogen, en het geven van adviezen t.a.v. werk- en sportbelasting.

Door deze behandeling kunnen de klachten van de artrose hanteerbaar blijven. Daarnaast speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol voor en na gewrichtsvervangende operatie zoals een heupprothese of knieprothese indien de artrose dermate vormen aan neemt dat een operatie noodzakelijk blijkt. Vooraf kunnen wij zorgen dat u zo optimaal mogelijk qua belasting en belastbaarheid de operatie in gaat. Dit zorgt er voor dat u na de operatie sneller kunt herstellen.

Arthrose
Hardloopclinic

Het beloop van artrose:

Artrose kent een wisselend beloop. In het beginstadium treden de pijnklachten maar enkele keren per jaar op. In een later stadium kan er sprake zijn van meer stijfheid, een verminderde spierkracht en staat de pijn wat meer op de voorgrond. Benadrukt moet worden dat in veel gevallen de artrose geen pijnklachten geeft en mensen zonder problemen functioneren.

Slechts in een klein aantal gevallen zorgt de artrose voor voortdurende pijn en grote beperkingen in de dagelijkse activiteiten.

 

Wilt u een ervaring zien van een cliënt in onze praktijk?

Op You Tube staat een video van een client uit onze praktijk die zeer tevreden is over de behandeling. Zij legt goed uit wat het verloop is van de artrose en wat u kunt verwachten van de behandeling in onze praktijk. Ook vertelt ze hoe het daarna voor haar gegaan is.  Kijkt u hier naar haar verhaal. 

 

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van artrose: 

Helaas weten we niet waardoor het gewrichtskraakbeen van structuur verandert. Factoren als spierzwakte, overgewicht, overmatige beweeglijkheid van gewrichten en erfelijke aanleg spelen een rol bij het ontstaan van artrose. De mate waarin artrose voorkomt wordt mogelijk negatief beïnvloed door het toegenomen overgewicht van onze bevolking. Daarnaast wordt de mens tegenwoordig steeds ouder waardoor slijtage meer voorkomt, in zowel de natuurlijke als de complexe vorm van artrose.

 

Adviezen:

– Beweeg regelmatig maar wel gedoseerd. Rust roest.

– Rust op tijd uit. Luister naar uw lichaam en geef gewrichten voldoende rust zeker als de  gewrichten warm, pijnlijk of gezwollen zijn.

– Let op uw houding. Probeer regelmatig van houding te veranderen (voorkom stijfheid).

– Vermijd zware belasting. Met name bij heup- en knieklachten moet u zware belasting als  springen, hurken, knielen en kruipen vermijden.

– Voorkom overgewicht. Extra gewicht betekent extra belasting voor uw gewrichten.

– Eet gezond, gevarieerd en regelmatig. Uw lichaam heeft alle bouwstoffen nodig om een goede conditie te behouden.

Neem contact met ons op