Enkelklachten

Wat zijn enkelklachten? 

 

De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij acuut enkelletsel gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. Een enkelverzwikking kan leiden tot een oprekking van het kapsel-bandapparaat ,een scheur in kapsel en bandapparaat, kraakbeenschade of een enkelbreuk. Acuut enkelletsel leidt vaak tot pijn, een dikke enkel en eventueel tot een blauwe enkel/voet. In deze uitleg wordt ingegaan op de letsels aan kapsel en bandapparaat.

 

Wat kunnen wij doen aan jouw enkelklachten?

 

De fysiotherapeut geeft uitleg over de hersteltijd, geeft oefeningen mee om de stabiliteit en de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren, adviezen over het looppatroon en kan indien nodig de enkel tapen of een brace aanmeten. Dit alles om de functie van de enkel te herstellen. In een enkel geval ontstaan na een enkelbandblessure chronische klachten. Chronische instabiliteit komt door verschillende factoren, zoals een onvoldoende genezen enkelband, verminderde spierkracht, verminderde stabiliteit in enkel en door het anders belasten van het enkelgewricht. Behandeling bestaat uit ook dan uit oefentherapie met spierversterking, normalisering van het looppatroon en herstel van de actieve stabiliteit en beweeglijkheid van de enkel.

Enkelklachten

Maak direct een online afspraak

Fysiofitness

Het beloop van enkelklachten

 

In de eerste fase direct na het ontstaan van het letsel ontstaat er vaak een flinke zwelling en in de uren daarna een verkleuring van het gekwetste weefsel en de huid. De zwelling is een natuurlijke reactie van het lichaam om te proberen het letsel op te lossen door afvalstoffen zo snel mogelijk af te voeren. Afvalstoffen zijn in dit geval de cellen die kapot zijn gegaan. Toch kan de zwelling dermate toenemen dat hierdoor de afvoerende kanalen worden dichtgedrukt waardoor de zwelling zijn functionaliteit verliest. Na een paar dagen neemt de zwelling af en kan er voorzichtig op geleide van de pijn weer meer belast worden. De hersteltijd van het kapsel-bandapparaat is 6 tot 9 weken. Dit betekend dat je in die periode voorzichtig dient te zijn met de belasting van je enkel; een nieuwe verzwikking kan in deze periode makkelijk optreden omdat je kapsel-bandapparaat nog niet geheel hersteld is.

 

Adviezen bij enkelklachten

 

In de acute fase:

  • Het aanleggen van een drukverband om de zwelling niet meer te laten toenemen.
  • Ijs op de enkel, om de pijn te dempen (handdoek tussen ijs en enkel, 15-20 minuten, 1-3 keer per dag).
  • Het hoog leggen van het been.
  • De enkel actief bewegen (met name de voet naar je toehalen, binnen de pijngrens).
  • Het smeren van spiroflor of het gebruik van arnica om de natuurlijke processen te ondersteunen.

 

Direct na de acute fase:

  • Het belasten binnen de pijn, eventueel met krukken.
  • Eventueel het tapen, afhankelijk van het herstel.
  • Het begeleiden bij sporthervatting.