Waarom doet mijn enkel pijn?
Enkelklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Want de enkel is een complex gewricht. De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij acuut enkelletsel gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. Een enkelverzwikking kan leiden tot een oprekking van het kapsel-bandapparaat ,een scheur in kapsel en bandapparaat, kraakbeenschade of een enkelbreuk. Acuut enkelletsel leidt vaak tot pijn, een dikke enkel en eventueel tot een blauwe enkel/voet. In deze uitleg wordt ingegaan op de letsels aan kapsel en bandapparaat.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij enkelklachten?
Bij fysiotherapie voor enkelklachten geeft de fysiotherapeut uitleg over de hersteltijd. Jij krijgt oefeningen mee om de stabiliteit en de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren. Daarnaast krijg je adviezen over het looppatroon. De fysiotherapeut kan, indien nodig, de enkel tapen of een brace aanmeten. Dit alles om de functie van de enkel te herstellen.
In een enkel geval ontstaan na een enkelbandblessure chronische klachten. Chronische instabiliteit komt door verschillende factoren, zoals een onvoldoende genezen enkelband, verminderde spierkracht, verminderde stabiliteit in enkel en door het anders belasten van het enkelgewricht. Behandeling bestaat uit ook dan uit oefentherapie met spierversterking, normalisering van het looppatroon en herstel van de actieve stabiliteit en beweeglijkheid van de enkel.