Schrijftherapie voor Kinderen

Waarom schrijftherapie voor kinderen?

In groep 2 begint de voorbereiding voor het schrijven. In groep 3 leren kinderen vervolgens in een relatief korte periode echt te schrijven. Allerlei factoren spelen een rol om een handschrift leesbaar te maken en je kind met plezier deze nieuwe, grootse ervaring te laten beleven. Gaat schrijven niet helemaal vanzelf goed dan is het voor je kind fijn als hier snel, adequate, positieve hulp bij wordt geboden.

 

De kinderfysiotherapeut kan je kind hierin goed ondersteunen met positieve feedback en speelse, leuke oefeningen. Je kind kan dan met veel meer zelfvertrouwen en plezier zijn schrift ontwikkelen en loopt geen achterstand op in zijn verdere schoolwerk.

 

Een handschrift heeft namelijk nogal wat uitdagingen: alle letters dienen ongeveer even groot te zijn en in een vloeiende beweging met een vlot tempo te worden neergezet. Daarvoor is het nodig dat de oog-handcoördinatie voldoende ontwikkeld is.  Het tempo is vooral van belang om goed mee te kunnen komen op school. Voor volwassenen is schrijven vaak een vanzelfsprekende bezigheid. Maar als je alle vaardigheden overziet dan is het logisch dat sommige kinderen hier extra steun bij wensen; ze leren zoveel tegelijk in hun jonge leventje!

Schrijftherapie

Heeft jouw kind schrijftherapie nodig?

Een reden voor het maken van een afspraak bij een kinderfysiotherapeut voor schrijftherapie kan bijvoorbeeld een van de onderstaande punten zijn:

  • Het kind wisselt nog van voorkeurshand.
  • Krampachtige onrijpe pen-greep.
  • Moeite met maken van voorbereidende schrijfoefeningen.
  • Er twijfel bestaat of het kind klaar is voor schrijfonderwijs in groep 3.

 

Wat kan de Kinderfysiotherapeut doen voor je kind?

 

Martine Terlouw-Paans werkt als Kinderfysiotherapeut bij Fysiotherapie OpMaat op de locatie Den Dolder. Ze daagt je kind uit om samen met haar spelenderwijs de schrijftechniek te verbeteren. Ze heeft hiervoor de juiste materialen en oefeningen tot haar beschikking zodat het voor je kind geen opgave maar een spel wordt om op ontspannen wijze het schrijven met alle vaardigheden en technieken die daar bij horen eigen te maken.

 

Tijdens een behandeltraject geeft de Kinderfysiotherapeut aandacht aan de volgende zaken:

  • Onderzoeken of er een motorisch probleem aan het schrijven ten grondslag ligt.
  • Met een individueel behandelplan je kind ondersteunen bij zijn/haar ontwikkeling.
  • Overleg met de leerkracht om de behandeling en de schoolse vaardigheden op elkaar af te stemmen.
  • Advies in schrijfmateriaal dat het best bij je kind past.

Hoe kom je bij de kinderfysiotherapeut terecht voor schrijftherapie?

Vaak worden de problemen met het schrijven op school geconstateerd en zal de leerkracht je adviseren contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Ook kan je (huis)arts of het consultatiebureau je adviseren en doorsturen. Maar ook als je zelf twijfelt of de schriftontwikkeling van je kind wel optimaal verloopt en frustratie, vermoeidheid of andere problemen bij je kind signaleert die verband houden met de vaardigheden rondom schrijven kun je altijd advies vragen aan ons. De kinderfysiotherapeut is direct toegankelijk (DTF). Dit betekent dat je op eigen initiatief een afspraak voor een onderzoek en observatie kunt regelen. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig.

Maak direct een online afspraak