Stressklachten

Wat zijn stressklachten?

 

Stress is van alledag en niet te vermijden en dus niet ongezond maar in veel situaties nodig en nuttig om goed te kunnen presteren en functioneren. Bij een ongezonde spanning wordt de spanning niet afgewisseld door ontspanning of de spanning blijft te lang op een hoog niveau. Je veerkracht vermindert en je raakt zelf uitgeput. Stress betekent letterlijk spanning. Stress brengt het lichaam in staat van paraatheid en zorgt er voor dat het lichaam zich gereed maakt voor actie. Hierbij neemt onder andere de hartslag toe, de ademhaling wordt sneller en de spieren spannen zich aan. Maar ook de bloedtoevoer naar de darmen en hersenen neemt af en het immuunsysteem (afweersysteem) wordt minder actief.
Signalen van ongezonde stress kunnen zich op drie verschillende manieren voordoen.

 

1. Lichamelijke stressklachten

 

Algemeen geldt: stress uit zich vaak op  de zwaktste plaatsen van ons lichaam en kunnen oude klachten zonder oorzaak weer doen terugkomen.

  • Hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij het opstaan.
  • Hyperventilatie.
  • Slapeloosheid.
  • Koude handen en voeten.
  • Hoge bloeddruk, hartklachten.
  • Maag- en darmklachten.
  • Duizeligheid.
  • Vatbaarheid voor infecties en ziekten.
behandeltafel
Behandeling

2. Psychische stressklachten

 

Voorbeelden hiervan zijn dat je je rusteloos, gejaagd, gespannen of geïrriteerd voelt. Daarnaast kun je ook geestelijke vermoeid, lusteloos, somber of neerslachtig zijn of angstklachten en/of fobieën hebben.

 

3. Gedragsmatige stressklachten

 

Zoals te veel eten, toenemend alcoholgebruik, piekeren en malen. Het kan ook zijn dat je je terugtrekt en isoleert, of juist heel druk wordt en veel gaat praten. Andere signalen kunnen zijn dat je niet kunt genieten of ontspannen, dat je steeds meer gaat klagen, verwijten of verbitterd raakt. Met name een combinatie van bovengenoemde signalen wijzen op ongezonde stress.

 

Wat kunnen wij doen bij stressklachten?

 

Als je toch teveel stress hebt opgebouwd en hiervan fysieke klachten hebt zoals hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij het opstaan of hyperventilatie ervaart kunnen wij deze symptomen met jou samen oplossen. Daarnaast kijken we verder dan de klacht; we kijken met jou naar de oorzaak en geven je daar adviezen in.

Maak direct een online afspraak