Dry Needling

Dry Needling: een snelle oplossing voor langdurige klachten.

Heb je al langere tijd spierklachten in je schouder, arm, bil of been? Dan biedt Fysiotherapie OpMaat met Dry Needling Plus de oplossing voor uw pijn.

Ergens heb je een blessure opgelopen waarbij de doorstroming van de aangedane spier is verstoort. Of je hebt de klacht opgelopen door een langzame verergering van de spanning van de spier. Denk aan veel pc werk, herhaalde bewegingen zonder voldoende rustmomenten of variatie tussendoor.

 

Wanneer is Dry Needling een goede keuze?

 

Bij spierklachten die al langer bestaan. Omdat er dan vaak spierknopen ontstaan; zogenaamde triggerpoints. Dit wordt veroorzaakt doordat de natuurlijke doorbloeding van een spier is verstoort. Deze spierknopen zijn door je eigen lijf lastig op te lossen en de knoop wordt strakker en pijnlijker. Tot je op een moment ervaart dat je continue pijn hebt in wisselende mate. Deze pijn kan variëren van zeurend tot heftig al naar gelang de bewegingen en de belasting die je uitvoert.

Vaak veroorzaken deze spierknopen niet alleen drukpijn, maar ook pijn op andere plaatsen in het lichaam. Je kunt deze pijn ervaren als een felle, opvlammende pijn. De pijn kan ook bij tijd en wijlen zeurend aanwezig zijn met uitstraling naar het gebied rondom de triggerpoints. Naast pijn kan een spierknoop namelijk ook zorgen voor bewegingsbeperking, stijfheid en verminderde werkzaamheid van de desbetreffende spier. Dan ga je de beperkingen van de spier compenseren. En dat veroorzaakt pijn in het hele gebied rondom de triggerpoints. Soms komen ook reacties als zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen voor.

Peter Verweij, onze M-Reset Plus Manueel Therapeut, behandeld deze spierknopen met de dry needling techniek. Vanwege de expliciete en intensieve werkwijze van de M-Reset therapie behandeld Peter Verweij alleen mannelijke cliënten.  

Maak direct een online afspraak

Hoe voelt het?

 

Om de triggerpoints uit te schakelen prikt Peter Verweij deze punten aan met een hele dunne naald. Op die manier wordt de spier gedwongen om te ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je, bij een goede techniek, niet of nauwelijks. De behandeling van de spier gaat gepaard met een plotselinge korte aanspanning van de spier. Deze ‘verkramping’ kan pijnlijk zijn, maar is meestal van korte duur. Daarbij is daarna meestal direct een positief effect merkbaar. Dit kan op verschillende vlakken zijn. De spier kan soepeler zijn, de beweeglijkheid groter en/of er is een afname van pijn.

Soms kan je het tijdens de behandeling warm krijgen of wat gaan transpireren. Sporadisch komt het voor dat iemand zich wat draaierig voelt.

 

Waarom werkt het?

Doordat de spier wordt aangeprikt krijgt uw lichaam een externe prikkel om de spier weer normaal te laten functioneren. Vandaar ook de uit de Engelse benaming “triggerpoint” voor de spierknopen. De aangedane spier krijgt een duidelijk signaal door de naald dat de vastgehouden spanning geen functie heeft in het lijf en kan daarop de spanning loslaten wat vaak een direct effect heeft op de pijn.

 

Wat is het effect van een behandeling?

Na een behandeling voelen de behandelde spieren meestal behoorlijk vermoeid en zwaar aan. Flinke ‘spierpijn’ is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is volkomen normaal en verdwijnt vaak binnen een dag. Soms treedt wat algehele vermoeidheid op na een behandeling. Regelmatig ervaren cliënten een diepe slaap op de nacht na de behandeling.

U heeft natuurlijk al een poos met deze klacht rondgelopen en de spierknoop opgebouwd. Dry needling brengt acuut verbetering hierin en dat betekend ook dat allerlei systemen in uw lijf weer in actie komen. Daar kun je even last van hebben. Je zult echter direct ervaren dat er dingen veranderen in uw lijf en met de uitleg van Peter Verweij zul je ook begrijpen dat de fysieke reacties die volgen passen bij uw klacht.

Een eerste behandeling zal de therapeut waarschijnlijk een klein aantal punten aanprikken. Zo kan hij bekijken hoe uw lijf reageert voordat de intensiteit eventueel wordt opgebouwd. En soms is deze eerste behandeling al voldoende om uw lijf het verder zelf op te laten lossen.

 

Is er nog meer nodig?

Natuurlijk kijken wij verder dan de klacht die je hebt. Hoe is deze ontstaan en wat is er nodig om te voorkomen dat de klacht terug komt? Heb je voldoende aan adviezen om de klacht te voorkomen of is het nodig dat er, als de pijn is opgelost, verder wordt gekeken?

Als het nodig is dat er een oplossing wordt geboden voor het ontstaan van nieuwe klachten werkt Dry needling plus zeer goed in combinatie met M-plus reset therapie®.

Peter Verweij is FT/MMT/M-Plus Reset therapeut en is de ontwikkelaar van de M-plus reset therapie. Bij de M-plus reset therapie kijken we naar de verbindingen en onderlinge verhoudingen in het lichaam. We kijken naar de gehele keten van bewegingen. Peter Verweij ziet met zijn jarenlange ervaring snel de verstoringen hierin en lost deze op middels de M-Plus Reset Therapie.

Dry Needling