Schoenen voor je kind kopen

Ga je schoenen voor je kind kopen? Lees onze tips:

Kindervoetjes groeien hard. Meestal moet je iedere 3 maanden wel een nieuw paar schoenen voor je kind kopen. Hoe weet je of je de juiste schoenen voor je kind koopt? Natuurlijk is het om te beginnen al afhankelijk van je budget. En je smaak en stijl. Maar het belangrijkste blijft wat je kind nodig heeft om goed te kunnen lopen. En prettig te kunnen bewegen.

 

Merk je dat je kind een afwijkend looppatroon heeft? Of is de stand van de voetjes niet helemaal goed? Neem dan zeker even contact op met de kinderfysiotherapeut om advies te krijgen voor je schoenen voor je kind gaat kopen. Ook als je ziet dat je kind een afwijkende stand van de benen heeft is het slim om eerst advies in te winnen. Kinderen groeien hard. En daardoor zijn veel afwijkingen in de voetjes en benen nog goed te corrigeren door professioneel advies in te winnen. Zo nodig kan je kind gedurende een periode begeleid worden in zijn/haar groei. Om grotere problemen in de toekomst te voorkomen. 

 

De kinderfysiotherapeut kan je kind hierin goed ondersteunen met positieve feedback en speelse, leuke oefeningen. Kinderen groeien zo snel. Ze leren zoveel tegelijk in hun jonge leventje! Met deze tips kun jij de goede schoenen voor je kind kopen. 

Goed schoenen voor je kind kopen:

Als je kind geen problemen heeft met lopen of rennen, let dan hier op:

 • Als je kind de schoenen aan heeft: kijk of hij/zij goed kan lopen en rennen met de schoenen. Laat je kind de nieuwe schoenen in de winkel zeker 10 minuten aan houden.
 • Let goed op dat er geen randjes aan de binnenkant van de schoenen zitten. Voel even goed aan de binnenkant. De randjes kunnen pijn veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat je de juiste maat kiest. Bij nieuwe schoenen moet voor de tenen nog 1 cm groeiruimte over zijn. Je kunt vaak de binnenzool uit de schoen halen en je kind daarop laten staan om te zien of de maat goed is.
 • Een soepele zool maakt het afwikkelen van de voet makkelijker. Check even of je de schoen makkelijk in je hand kunt buigen.
 • Probeer 2 a 3 passend paar schoenen voor je kind te hebben. Zorg ervoor dat je kind op verschillende soorten schoenen loopt en wissel veel af tussen schoenen en blote voeten.
 • Check regelmatig of de oude schoentjes nog passen. Houdt er rekening mee dat je om de 3 maanden een nieuw paar moet kopen. Jammer, maar misschien maak je iemand anders blij met de te kleine schoentjes die amper versleten zijn. Een goede kinderschoenenwinkel heeft nieuwe zooltjes.

Heeft uw kind moeite met lopen of rennen?

Struikelt uw kind vaak? Zakken de enkels en knieën van uw kind erg ver naar binnen? Of juist naar buiten?

 

Let dan hierop:

 

Naast bovenstaande adviezen geven wij ook nog de volgende tips:

 • Voel aan de achterkant van de schoen of die stevig is (knijp in de hiel/achterkant van de schoen). De hiel moet stevig zijn om de voeten van je kind goed recht te houden.
 • De zool moet in de draairichting stevig zijn (dit test je door een beweging te maken alsof je de schoen uitwringt). Daarnaast moet het schoentje bij de tenen wel buigbaar zijn om de voet goed af te kunnen wikkelen.
 • Schoenen met veters zijn beter om de schoen goed aan te laten sluiten op de voeten van je kind.
 • Als je ziet dat de schoenen snel van vorm veranderen of snel slijten, koop dan nieuwe schoenen die steviger zijn.

Hoe kom je bij de kinderfysiotherapeut terecht voor looptherapie?

Vaak worden de problemen met het lopen door de ouders gezien. En het komt vaak voor dat je niet goed weet of er professionele hulp nodig is. Ook kan je (huis)arts of het consultatiebureau je adviseren en doorsturen. Als je veel frustratie, vermoeidheid of andere problemen bij je kind signaleert die verband houden met de vaardigheden rondom het lopen kun je altijd advies vragen aan ons. Voor de kinderfysiotherapeut is geen verwijzing nodig. Je kunt op eigen initiatief een afspraak maken. Voor kinderen onder de 18 jaar zit fysiotherapie in het basis pakket. Je hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn. 

 

Martine Terlouw-Paans werkt als Kinderfysiotherapeut bij Fysiotherapie OpMaat op de locatie Den Dolder. Ze daagt je kind uit om samen met haar spelenderwijs goed te gaan staan, lopen en rennen. Ze heeft hiervoor de juiste materialen en oefeningen tot haar beschikking zodat het voor je kind geen opgave maar een spel wordt om op ontspannen wijze alle vaardigheden en technieken die daar bij horen eigen te maken.

 

Tijdens een behandeltraject geeft de Kinderfysiotherapeut aandacht aan de volgende zaken:

 • Onderzoeken of er een spierprobleem, aangeboren afwijking of een motorisch probleem aan het afwijkend looppatroon ten grondslag ligt.
 • Met een individueel behandelplan je kind ondersteunen bij zijn/haar ontwikkeling.
 • Advies over schoenen en eventueel inlegzooltjes die het best bij je kind passen.

 

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Of plan direct een afspraak met Martine in.

Maak direct een online afspraak