Je kind leert in groep 2 al om letters te schrijven. Meestal kan je kind in groep 2 zijn/haar naam al schrijven. In groep 3 leert je kind vervolgens echt schrijven. Dan gebeurt er in een korte tijd heel veel. Er zijn veel factoren die een rol spelen om het handschrift van jouw kind leesbaar te maken. Voor de meeste kinderen gaat schrijven als vanzelfsprekend. Of ze corrigeren zichzelf bijtijds. Als je kind schrijven niet zo makkelijk vindt kan het voor veel problemen zorgen. Schrijftherapie voor je kind kan dan snel helpen. Want het is enorm belangrijk dat je kind met plezier deze nieuwe, grootse ervaring beleeft.
Merk je dat je kind hier problemen in ondervindt? Dan kan het goed zijn om op tijd extra ondersteuning te krijgen. Samen met de kinderfysiotherapeut leren kinderen hoe ze netjes en snel kunnen schrijven, zonder dat het ze veel energie kost.
De kinderfysiotherapeut kan je kind hier goed bij ondersteunen. Schrijftherapie is een apart onderdeel van kinderfysiotherapie. Dat geeft ook meteen aan hoe vaak schrijfproblemen voor komen bij kinderen. Jouw kind is dus echt niet uniek. En met positieve feedback en speelse, leuke oefeningen gaat je kind vaak razendsnel vooruit. Dat helpt! Je kind kan dan met veel meer zelfvertrouwen en plezier zijn schrift ontwikkelen. Het houdt plezier in school en loopt geen achterstand op in het andere schoolwerk.
Wanneer is het tijd om voor je kind een afspraak te maken voor schrijftherapie? Het schrijven op zichzelf is een motorische vaardigheid waar basisvoorwaarden voor aanwezig moeten zijn. Je kunt problemen hierin bij je kind herkennen door de volgende punten.
Martine Terlouw-Paans daagt je kind uit om samen, spelenderwijs, de schrijftechniek te verbeteren. Ze heeft hier materialen en oefeningen voor die passen bij de belevingswereld van je kind. Zodat het voor je kind schrijven geen opgave maar een spel wordt. Op ontspannen wijze leert je kind het schrijven, met alle vaardigheden en technieken die daar bij horen, eigen te maken. Martine werkt als Kinderfysiotherapeut bij Fysiotherapie OpMaat op de locatie Den Dolder en Bilthoven. De schrijftherapie wordt in de regel gegeven in Den Dolder.
Kinderfysiotherapie biedt je kind het volgende:
Vaak geeft de leerkracht van je kind aan dat je kind problemen heeft met het schrijven. De leerkracht van je kind adviseert je dan om contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Je (huis)arts of het consultatiebureau kan je ook doorsturen. Maar ook als je zelf twijfelt kun je advies vragen aan ons. Twijfel je of de schriftontwikkeling van je kind wel optimaal verloopt? Merk je dat je kind gefrustreerd of erg moe wordt van schrijven? Of signaleer je andere problemen bij je kind die verband houden met de vaardigheden rondom schrijven? Neem gerust even contact met ons op. De kinderfysiotherapeut is direct toegankelijk (DTF). Dit betekent dat je op eigen initiatief een afspraak voor een onderzoek en observatie kunt regelen. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig.
Voor ons is het simpel. Maar wij hebben het ook ooit moeten leren. En als je het goed bekijkt heeft een handschrift heeft nogal wat uitdagingen. Zo moeten alle letters ongeveer even groot zijn. En in een vloeiende beweging met een vlot tempo worden neergezet. Die vloeiende beweging vraagt een goede oog-handcoördinatie. En een vloeiend handschrift vraagt een “ritme”. Daarnaast is het tempo ook van belang om goed mee te kunnen komen op school. Voor de meeste ouders is schrijven een automatisme geworden.
Maar als je alle vaardigheden overziet dan is het logisch dat sommige kinderen hier extra steun bij kunnen gebruiken. Zeker als je daarbij bedenkt dat ze al zoveel leren in hun jonge leventje!
Wil je meer informatie over schrijftherapie dan kun je ons een WhatsApp sturen. Of maak meteen een afspraak met Martine.