X-benen en platvoeten

Is dat normaal?

Mijn kind heeft X-benen en platvoeten. Is dat normaal?

Kindervoeten en benen veranderen veel in de eerste levensjaren. Pas als een kind 7 jaar oud is kun je zien hoe de uiteindelijke stand van de voeten en benen is.

Baby’s hebben O-benen en platvoeten. Als je kindje dat heeft is het dus heel normaal. De stand van de benen en de voetjes zegt bij baby’s nog niet zo heel veel. De meeste baby’s proberen rond de 10 maanden te gaan staan. En rond de eerste verjaardag proberen ze een paar stapjes te zetten. Ieder kindje is echt uniek! Dus is jouw kindje wat later; maak je geen zorgen. Waarschijnlijk kan hij/zij andere dingen weer erg goed. Maar als je baby problemen heeft met leren staan en lopen dan is het nodig om een kinderfysiotherapeut te raadplegen.

 

 

De kinderfysiotherapeut kan je kind hierin goed ondersteunen met positieve feedback en speelse, leuke oefeningen. Je kind kan dan met veel meer zelfvertrouwen en plezier leren staan en lopen. Om goed te kunnen lopen moet de stand van de voetjes en de beentjes goed zijn. Maar ook moet de coördinatie tussen de voeten, benen en ogen goed zijn. De motoriek moet voldoende ontwikkeld zijn. Er moet voldoende spierkracht zijn. En de balans en het evenwicht van je kindje moet kloppen.

 

Als je alle vaardigheden overziet dan is het logisch dat sommige kinderen hier extra steun bij wensen; ze leren zoveel tegelijk in hun jonge leventje!

x-benen

van O-benen naar X-benen en platvoeten.

Tussen de 1 en 2 jaar verandert de stand van de benen van O-benen naar X-benen.

De benen van een dreumes worden eerst rechter en veranderen dan geleidelijk in een X-stand. Dit is vaak normaal. Als de beenspieren niet sterk genoeg zijn, kan het zijn dat de voeten en benen verkeerd gaan groeien. Daarom is het wel belangrijk om een kinderfysiotherapeut te raadplegen als je twijfelt over de stand van de voeten en benen van je kind. Ook als je dreumes vaak struikelt problemen heeft met lopen en rennen is het handig om kinderfysiotherapie in te zetten.

 

Vanaf 5 jaar gaan de benen weer rechter staan.

 

Tussen de 2 en de 5 jaar groeit je kindje heel hard. Jij, als ouder, ziet het beste of je kind goed loopt. Of het vaak valt. En of het pijn aan zijn/haar benen of voeten aangeeft. Als je kindje 2 jaar oud is heeft het waarschijnlijk X-benen en platvoeten. De voetzolen ontwikkelen zich het beste als je kindje regelmatig op blote voetjes rond kan lopen en rennen. Zorg er in ieder geval voor dat je kindje niet iedere dag dezelfde schoentjes draagt. En check regelmatig even of de schoentjes nog passen. Zijn de teentjes rood als je de schoentjes uit doet? Dan hebben de voetjes van je kindje weer een groeispurt gemaakt en zijn de schoentjes te klein. Je hebt regelmatig nieuwe schoenen nodig.

 

Tussen de 2 en de 5 jaar gaan de voeten zich ontwikkelen tot de uiteindelijke voetvorm. In die jaren kun je het goed beïnvloeden door goed te letten op de ontwikkeling van de voetjes en de stand van de benen.  Als er in de loop van de jaren geen verbetering optreed in de stand van de voeten en benen, is het nodig om actie te ondernemen. Zeker als er rond het 7de jaar nog een duidelijke scheefstand is van de benen of voeten van je kind, is het goed om daar naar te laten kijken door de kinderfysiotherapeut om daar iets aan te doen.

Hoe kom je bij de kinderfysiotherapeut terecht voor looptherapie?

Bij baby’s en jongere kinderen signaleer jij als ouder vaak dat je kindje achterblijft. Je ziet dat je baby, dreumes of peuter niet goed kan staan, vaak struikelt of vaak valt. Bij oudere kinderen worden de problemen met het lopen ook op school geconstateerd. Bijvoorbeeld tijdens de gymles. Dan zal de leerkracht je adviseren contact op te nemen met een kinderfysiotherapeut. Ook kan je (huis)arts of het consultatiebureau je adviseren en doorsturen. Maar ook als je zelf twijfelt of de ontwikkeling van je kind wel optimaal verloopt en je frustratie, vermoeidheid of andere problemen bij je kind signaleert die verband houden met de vaardigheden rondom lopen kun je altijd advies vragen aan ons. Voor kinderfysiotherapie heb je geen verwijzing nodig. Tot de leeftijd van 18 jaar wordt kinderfysiotherapie tot en met de 18e behandeling vanuit de basisverzekering vergoedt.

 

 

De kinderfysiotherapeut kan helpen bij de volgende problemen:

  • Goed leren lopen bij motorische en/of spierproblemen.
  • Beter laten lopen en rennen bij coördinatie of balansproblemen.
  • Klachten op latere leeftijd voorkomen.
  • Ervoor zorgen dat je kind minder vaak struikelt.
  • De stand van de voeten en benen van je kind verbeteren zodat de verdere groei positief beïnvloed wordt.
  • Ervoor zorgen dat de voeten van je kind zich goed ontwikkelen.

Dus heb je een vraag? Of twijfel je of de ontwikkeling van de voetjes, benen of het lopen wel goed gaat bij jouw kind? Neem gerust contact met ons op. Of maak direct hieronder een afspraak met Martine.

Maak direct een online afspraak