Goed verzekerd in 2023

Goed verzekerd in 2023

Hoe wil jij verzekerd zijn in 2023? Wat vind jij belangrijk voor je verzekering? Goed verzekerd in 2023? Hier lees je al onze tips en informatie:

Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen.

Maar waarom zou je overstappen? Je kunt er ook voor kiezen om GEEN aanvullende verzekering af te sluiten. Omdat het je veel geld kan schelen per maand! Dit jaar zullen de premies stijgen door de inflatie. Maar helaas komen die extra gelden NIET bij de zorgverleners terecht. Ook fysiotherapeuten krijgen in 2023 nauwelijks een verhoging in de tarieven. En dat terwijl we al ruim 10 jaar geen indexering hebben ontvangen.

Fysiotherapie in de basisverzekering

Fysiotherapie zit in de regel niet in de basisverzekering. Dus goed verzekerd in 2022 voor fysiotherapie vraagt een aanvullende verzekering. Maar is dat altijd nodig? Misschien heb je een spaarpotje om je behandelingen uit te betalen. Dat kan natuurlijk ook. Soms worden je behandelingen wel uit de basisverzekering betaald. Als je een chronische aandoening (door de overheid is bepaald) hebt worden de behandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je zelf. Sommige verzekeraars geven je de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten om die eerste 20 behandelingen af te kopen. Overweeg je dit? Maak dan altijd even het rekensommetje: Hoe groot is de kans dat jij naar de fysiotherapeut moet voor een chronische aandoening? En hoeveel premie betaal je voor het afkopen van dat risico? Vraag jezelf ook af of je de mogelijkheid hebt om, als je b.v. een been breekt, zelf de extra kosten te dragen.

Wellicht kom jij maar een paar keer per jaar, of nog minder vaak, bij ons.

Kijk goed waar je voor betaald. Als je niet zo vaak gebruik maakt van je aanvullende pakket kan het voor jou voordeliger zijn om onze knipkaart te nemen. Koop je in 2022 een knipkaart? Dan krijg je de knipkaart nog voor het tarief van 2022 en kun je hem tot ver na 2023 gebruiken.

Eigen risico

Het eigen risico gaat over ALLE kosten die vergoed worden uit de basisverzekering. Voor de basisverzekering geldt in Nederland een verplicht eigen risico. Behalve voor je huisarts. Die is altijd “gratis”. Daarnaast kun je vrijwillig je eigen risico verhogen. Je betaald dan minder voor je basisverzekering.

Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Mocht je zorg nodig hebben dan betaal je dit bedrag bovenop het verplichte eigen risico van €385. 

Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als je veel zorgkosten verwacht. Denk ook hier weer aan je spaarpotje: heb je het nog niet? Start dan direct met het op te bouwen door de premie die je uitspaart apart te leggen. Je was het anders toch al kwijt.

Wat wordt voor je betaald uit de basisverzekering?

 • 9 behandeling voor patiënten tot 18 jaar
 • Alle behandelingen bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 behandelingen op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt nu zeker tot 1 augustus 2022.

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Vraag jezelf even af: Hoe vaak ben je de afgelopen jaren bij de fysiotherapeut geweest? Wanneer ben jij goed verzekerd in 2022? Of jij een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van jouw huidige situatie en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten? Dan heb je – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig. Vind je dat wel erg spannend? Dan is misschien het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. Kom je weinig bij de fysiotherapeut? Dan ben je per saldo altijd beter af als je de behandelingen direct met ons afrekent.

Je kunt bij ons een FysioKnipKaart kopen die jou, en eventueel je gezin, recht geven op 10 tot 15 behandelingen. Die kaart blijft onbeperkt geldig. Dan heb je direct je spaarpotje goed geregeld!

Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je regelmatig last hebt van je rug of andere fysieke klachten hebt, kan het verstandig zijn een iets ruimere, en dus duurdere, aanvullende verzekering af te sluiten.

Maak altijd even het rekensommetje. Wat ben je kwijt aan premie? Als je het niet aan de verzekering betaald: kun je dat opzij leggen? En, als de komende jaren gaan zoals de afgelopen jaren, wat is dan je risico? Soms is het handiger om zelf voor fysiotherapie te betalen als er iets gebeurt.

Sluit je een aanvullende verzekering af? Zorg dan zeker goed voor jezelf en kom met al je vragen. Je betaald ervoor dus het is zonde om die behandelingen ieder jaar te laten vervallen.

Belangrijk om te weten:

Of je nu kiest voor een aanvullende verzekering of niet. Hieronder staan belangrijke punten om mee te nemen bij de keuze van je zorgverzekering. Dan ben jij goed verzekerd in 2022.

 • Het is niet nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan om voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hier vallen wij onder.
 • Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandelingen vanuit uw aanvullende verzekering.
 • Wil je overstappen? Verzekeraars mogen een medische verklaring vragen. En je op basis van de antwoorden weigeren.

Dus heb je afgelopen jaar veel zorgkosten moeten maken dan is de kans groot dat je komend jaar niet kunt overstappen.

Kies jij de zorgverzekering die het best bij jou past?

Let even goed op of “goedkoop” geen “duurkoop” is. Vaak mag je bij goedkope verzekeringen niet zelf je zorgverlener kiezen. Er zijn verzekeraars die met lang niet alle fysiotherapeuten contracten hebben. Bijvoorbeeld Zorg en Zekerheid, Menzis, Caresq, CZ en VGZ bieden fysiotherapeuten zo’n slechte contracten dat veel praktijken deze contracten niet tekenen. Als jij het verkeerde pakket hebt gekozen betekend dat voor jou dat je ver moet reizen voor jouw fysiotherapeut OF alsnog je behandelingen zelf moet betalen.

Kies dus bewust voor jouw zorgverlener in plaats van bewust voor je zorgverzekeraar. Dit jaar hebben wij nog contracten met alle verzekeraars. Voor 2023 tekenen we het contract met Zorg en Zekerheid niet. Er zijn zelfs ziekenhuizen die tot op heden de contracten voor 2022 niet getekend hebben omdat ze het niet eens zijn met de voorwaarden van de grote spelers in de markt.

Ook hier telt: kijk goed wat je mag en niet mag! On-gecontracteerde zorgverleners worden vaak maar voor 50% vergoedt. Dan betaal je alsnog vrij veel kosten zelf.

Wil je overstappen?

Je hebt tot 31 december de tijd om je huidige verzekering op te zeggen. Tot 31 januari 2022 kun je dan nog kiezen voor een nieuwe verzekeraar.

Misschien vind je de prijs en de dekking niet het belangrijkste om de keuze voor je verzekeraar door te laten bepalen? Volg dan zeker het nieuws. Welke zorgverzekeraars dragen de zorg een warm hart toe en investeren juist in deze tijd extra in de zorg? En welke zorgverzekeraars bezuinigen op dit moment op b.v. de zorg in ziekenhuizen?

Vraag je het aan ons? Dan adviseren wij je om te kiezen voor de kleinere verzekeraars. DSW, Stad Holland en OWMN zijn goede, kleine verzekeraars die jou als klant alle keuze vrijheid geven en onze rekeningen, met de juiste aanvullende polis, in zijn geheel betalen. Deze verzekeraars geven je, tegen een iets hoger bedrag, alle keuzevrijheid. Gecontracteerd of on-gecontracteerd maakt dan niet zoveel uit. Voor ons is als praktijk is dit overigens niet de meest voordelige keuze. Maar dat komt omdat wij PLUS praktijk zijn en van sommige grote spelers een hoger tarief krijgen. Maar daarvoor moeten we wel heel veel extra doen. Dus kies vooral de verzekeraar waar jij je goed bij voelt.

Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor jou in 2023 het meest interessant is.

Hopelijk heb je wat aan al deze informatie. En als je dan toch bezig bent. Bedenk je dan meteen even: Heb je nog behandelingen tegoed van 2021? Heb je nu nog vragen over je lijf? Maak dan snel even een afspraak! Het is toch zonde om te betalen voor iets wat je niet gebruikt?

Wij helpen je graag,

Team Fysiotherapie OpMaat.