Goed verzekerd in 2022

Goed verzekerd in 2022

Hoe wil jij verzekerd zijn in 2022? Wat vind jij belangrijk voor je verzekering? Goed verzekerd in 2022? Hier lees je al onze tips en informatie:

Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen.

Maar waarom zou je overstappen? Omdat het je veel geld kan schelen per maand! Vaak blijven mensen bij dezelfde verzekering omdat de prijs niet stijgt. Maar wij zien dat je bij veel verzekeraars voor komend jaar hetzelfde betaald voor minder behandelingen. 1 halen 2 betalen dus. Daar trap je bij de winkel ook niet in. Dus kijk goed waar je voor betaald.

Als bijvoorbeeld dit jaar in jouw polis nog 9 fysiotherapiebehandelingen heeft, hoeft dat niet te betekenen dat dit komend jaar weer geldt. 

Het is zeker de moeite waard om je goed te verdiepen in de zorgverzekeringen,  want dat kan je op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €45 per maand. Dit is meer dan €540 per jaar! Daar kun je bijna van op vakantie. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. De overheid bepaald de dekking van de basisverzekering voor alle verzekeraars.

Fysiotherapie in de basisverzekering

Fysiotherapie zit in de regel niet in de basisverzekering. Dus goed verzekerd in 2022 voor fysiotherapie vraagt een aanvullende verzekering. Maar is dat altijd nodig? Misschien heb je een spaarpotje om je behandelingen uit te betalen. Dat kan natuurlijk ook. Soms worden je behandelingen wel uit de basisverzekering betaald. Als je een chronische aandoening (door de overheid is bepaald) hebt worden de behandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaal je zelf. Sommige verzekeraars geven je de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten om die eerste 20 behandelingen af te kopen. Overweeg je dit? Maak dan altijd even het rekensommetje: Hoe groot is de kans dat jij naar de fysiotherapeut moet voor een chronische aandoening? En hoeveel premie betaal je voor het afkopen van dat risico? Vraag jezelf ook af of je de mogelijkheid hebt om, als je b.v. een been breekt, zelf de extra kosten te dragen.

Eigen risico

Het eigen risico gaat over ALLE kosten die vergoed worden uit de basisverzekering. Voor de basisverzekering geldt in Nederland een verplicht eigen risico. Behalve voor je huisarts. Die is altijd “gratis”. Daarnaast kun je vrijwillig je eigen risico verhogen. Je betaald dan minder voor je basisverzekering.

Verwacht je komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om je eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat je loopt, betaal je minder premie. Je kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Mocht je zorg nodig hebben dan betaal je dit bedrag bovenop het verplichte eigen risico van €385. 

Je eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als je veel zorgkosten verwacht. Denk ook hier weer aan je spaarpotje: heb je het nog niet? Start dan direct met het op te bouwen door de premie die je uitspaart apart te leggen. Je was het anders toch al kwijt.

Wat wordt voor je betaald uit de basisverzekering?

 • 9 behandeling voor patiënten tot 18 jaar
 • Alle behandelingen bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
 • Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
 • Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
 • Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
 • Behandeling bij artrose (maximaal 12 behandelingen op een jaar)
 • Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
 • Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt nu zeker tot 1 augustus 2022.

Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?

Vraag jezelf even af: Hoe vaak ben je de afgelopen jaren bij de fysiotherapeut geweest? Wanneer ben jij goed verzekerd in 2022? Of jij een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van jouw huidige situatie en het risico dat je loopt op een aandoening. Ben je gezond en doe je niet aan risicovolle sporten? Dan heb je – wat fysiotherapie betreft – wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig. Vind je dat wel erg spannend? Dan is misschien het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. Kom je weinig bij de fysiotherapeut? Dan ben je per saldo altijd beter af als je de behandelingen direct met ons afrekent.

Je kunt bij ons een FysioKnipKaart kopen die jou, en eventueel je gezin, recht geven op 10 tot 15 behandelingen. Die kaart blijft onbeperkt geldig. Dan heb je direct je spaarpotje goed geregeld!

Als je een grotere kans op blessures hebt door de sport die je beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als je regelmatig last hebt van je rug of andere fysieke klachten hebt, kan het verstandig zijn een iets ruimere, en dus duurdere, aanvullende verzekering af te sluiten.

Maak altijd even het rekensommetje. Wat ben je kwijt aan premie? Als je het niet aan de verzekering betaald: kun je dat opzij leggen? En, als de komende jaren gaan zoals de afgelopen jaren, wat is dan je risico? Soms is het handiger om zelf voor fysiotherapie te betalen als er iets gebeurt.

Sluit je een aanvullende verzekering af? Zorg dan zeker goed voor jezelf en kom met al je vragen. Je betaald ervoor dus het is zonde om die behandelingen ieder jaar te laten vervallen.

Belangrijk om te weten:

Of je nu kiest voor een aanvullende verzekering of niet. Hieronder staan belangrijke punten om mee te nemen bij de keuze van je zorgverzekering. Dan ben jij goed verzekerd in 2022.

 • Het is niet nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan om voor vergoeding in aanmerking te komen.
 • De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hier vallen wij onder.
 • Het eigen risico is niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandelingen vanuit uw aanvullende verzekering.
 • Wil je overstappen? Verzekeraars mogen een medische verklaring vragen. En je op basis van de antwoorden weigeren.

Dus heb je afgelopen jaar veel zorgkosten moeten maken dan is de kans groot dat je komend jaar niet kunt overstappen.

Hoe kies jij de zorgverzekering die het best bij jou past?

Afgelopen weken heb je waarschijnlijk de nieuwe polis ontvangen van je huidige verzekeraar. Kijk in polis om te achterhalen welke vergoeding volgend jaar telt. Heb je helder hoe je huidige verzekering eruit ziet voor 2022? Dan kun je gaan vergelijken. Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal voor jezelf hoeveel jij er denkt nodig te hebben. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar. Verzekeraars vergoeden ons rond de €34,- per behandeling. Voor de eerste behandeling is dat bedrag hoger omdat we dan veel tijd kwijt zijn aan de administratie die de zorgverzekeraars van ons vragen. Dus tel uit je winst.

Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als je maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot ‘therapie’ rekent. Per verzekeraar verschilt dit!

Wie geeft de hoogste vergoeding? (ten minste 36 behandelingen per jaar)

VerzekeraarPakketDekking fysiotherapiePremie p/m (vanaf)
De FrieslandOptimaal36 behandelingen€ 53,50
IZZZvdZ + Extra 352 behandelingen€ 80,40
ONVZTopfit50 behandelingen€ 64,87
PNOzorgTop50 behandelingen€ 64,87
Pro LifeExtra Largepolis36 behandelingen€ 72,50
Stad HollandExtra Uitgebreide AV36 behandelingen€ 58,75
VvAATop50 behandelingen€ 61,38
Zilveren KruisAanvullend 4 Sterren36 behandelingen€ 58,50

Top 5 goedkoopste verzekering (6 behandelingen)

VerzekeraarNaam polisPremie
1ZieZoSelectief + Aanvullend 1 + Tand 1€ 128,25
2FBTOBasis + Fysio + Tand € 250€ 129,85
3Zorg en ZekerheidZorg Gemak + AV Gemak€ 130,60
4CZdirectBasis + Aanvullend 1 + Tand 1€ 131,75
5De FrieslandZelf Bewust + AV Opstap + AV Tand Opstap€ 132,00

Let even goed op of “goedkoop” geen “duurkoop” is. Vaak mag je bij deze goedkope verzekeringen niet zelf je zorgverlener kiezen. Dit jaar hebben wij nog contracten met alle verzekeraars. Maar dat geldt absoluut niet voor alle zorgverleners. Er zijn zelfs ziekenhuizen die tot op heden de contracten voor 2022 niet getekend hebben omdat ze het niet eens zijn met de voorwaarden van de grote spelers in de markt.

Top 5 voordelige verzekeringen (9 behandelingen

VerzekeraarPremie per maand
De Friesland€122, 20
Ditzo€124,45
Unive€124,90
Pro Life€125,05
CZ Direct €127,95

Ook hier telt: kijk goed wat je mag en niet mag! De verzekeraars die hier genoemd worden zijn onderdeel van de grotere verzekeraars VGZ, Zilveren Kruis, Menzis en CZ. Hoe staan zij in de zorgmarkt? Kun je terecht bij het ziekenhuis bij jou in de buurt in 2022? On-gecontracteerde zorgverleners worden vaak maar voor 50% vergoedt. Dan betaal je alsnog vrij veel kosten zelf.

Wil je overstappen?

Je hebt tot 31 december de tijd om je huidige verzekering op te zeggen. Tot 31 januari 2022 kun je dan nog kiezen voor een nieuwe verzekeraar.

Misschien vind je de prijs en de dekking niet het belangrijkste om de keuze voor je verzekeraar door te laten bepalen? Volg dan zeker het nieuws. Welke zorgverzekeraars dragen de zorg een warm hart toe en investeren juist in deze tijd extra in de zorg? En welke zorgverzekeraars bezuinigen op dit moment op b.v. de zorg in ziekenhuizen?

Vraag je het aan ons? Dan adviseren wij je om te kiezen voor de kleinere verzekeraars. Deze geven je, tegen een iets hoger bedrag, alle keuzevrijheid. Gecontracteerd of on-gecontracteerd maakt dan niet zoveel uit. Voor ons is als praktijk is dit overigens niet de meest voordelige keuze. Maar dat komt omdat wij PLUS praktijk zijn en van sommige grote spelers een iets hoger tarief krijgen. Maar dat gaat maar om dubbeltjes. Dus kies vooral de verzekeraar waar jij je goed bij voelt.

Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor jou in 2022 het meest interessant is. Een overzicht van alle zorgpremies 2022 vind je hier.

Hopelijk heb je wat aan al deze informatie. En als je dan toch bezig bent. Bedenk je dan meteen even: Heb je nog behandelingen tegoed van 2021? Heb je nu nog vragen over je lijf? Maak dan snel even een afspraak! Het is toch zonde om te betalen voor iets wat je niet gebruikt?

Wij helpen je graag,

Team Fysiotherapie OpMaat.