Heb ik een hernia?

Heb je een hernia? Doe nu de test!

 

Hoe weet je of je een hernia hebt? Heb je last van pijn in je rug en straalt het uit naar je benen? Dit hoeft geen hernia te zijn, maar het kan wel. Heb je een hernia? Doe nu de test. Hieronder lees je welke klachten kunnen duiden op een hernia. En hoe je eenvoudig kunt testen of jouw rugklachten duiden op een hernia.

 

Voor je de test gaat doen twee heel belangrijke zaken:

 • Doe de test niet als je heftige rugpijn hebt!
 • Let bij het uitvoeren van de test goed op. Bedenk wat je normaliter kan doen als je geen rugpijn hebt. Je kunt nu waarschijnlijk minder. Probeer zeker niet meer te doen. En stop direct als je meer pijn krijgt.

 

Twijfel je? Bel of WhatsApp ons even dan nemen we de test met je door op een veilige en verantwoorde manier.

Vragen? Neem direct contact met ons op

Welke klachten veroorzaakt een hernia?

 

 • Bij een hernia heb je meestal pijn in de rug, vaak specifiek in de onderrug.
 • Je hebt last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie.
 • Het komt regelmatig voor dat je meer pijn in je been hebt dan in je rug.
 • Een hernia geeft vaak een doof gevoel in je been/voet.
 • Je voelt tintelingen in je been/voet.
 • Als je moet persen, hoesten of niezen wordt de pijn erger.

 

Heb je een aantal van deze klachten? Dan kan het zijn dat je een hernia hebt. Hieronder staan een paar testen. Vind je het spannend om ze alleen te doen? Plan een online afspraak in en we doen ze samen met jou door middel van een videocall.

Test of je een hernia hebt

 

Er zijn 3 testen die aangeven of je een hernia hebt. Twee daarvan kun je thuis doen. Alle 3 de testen vind je hieronder.

Nogmaals: doe voorzichtig! Stop direct als het teveel pijn doet. En voer de testen niet uit als je al veel pijn hebt. Zorg dat je je mobiele telefoon bij je hebt, zodat je iemand kunt bellen als je hulp nodig hebt. Neem bij twijfel altijd eerst even contact met ons op!

 • De pijn wordt erger als er aan de zenuw wordt ‘getrokken’. Zie test 1.
 • Je pees-reflexen kunnen verminderd zijn. Zie test 2.
 • Krachtsvermindering en bewegingsbeperking. Zie test3.

Heb je een hernia? Doe nu de test:

Test 1:

Bij een hernia straalt de pijn meestal uit in je benen. Meestal kunnen mensen met een hernia aangeven dat de pijn meer uitstraalt in het ene been dan in het andere been. Denk hier even over na. Straalt je rugpijn in beide benen uit? Dan kies je het been dat het comfortabelste voelt voor jou. Het andere been kun je altijd later nog testen als het meevalt.

Goed om te lezen voordat je aan deze test begint:

Na de test kom je overeind door je om te draaien op je buik. Dan zet je je handen naast je bovenlichaam ter hoogte van je schouders. Duw nu met je handen je schouders omhoog. Vervolgens trek je voorzichtig eerst een been onder je lijf zodat je op je knie kunt rusten. Je rust dan op je handen en op 1 knie. Trek nu je andere been erbij. Je rust op je handen en knieën. Zorg dat je armen en je bovenbenen recht onder je lijf staan, je onderbenen rusten op de vloer. Vervolgens ga je je omhoog duwen. Dit doe je door 1 voet op de grond te zetten. Je plaatst je beiden handen op de knie waarvan de voet op de grond staat. Duw je bovenlijf met behulp van je handen op je knie omhoog. Probeer tegelijk je been te strekken zodat je overeind komt in 1 beweging. Zet je andere voet naast de voet waarop je al staat wanneer dit kan en duw, eventueel met je handen op beiden knieën, jezelf verder omhoog. Verplaats je handen naar je heupen en duw je zo verder omhoog totdat je weer helemaal rechtop staat.

Als je niet meer overeind kunt komen kun je altijd door je knieën zakken en voorzichtig op de grond gaan zitten. Op je billen schuif je dan rustig naar een plek waar je omhoog kunt komen met behulp van de kracht in je armen (b.v. bij de bank of je bed). Je gaat op die plek op handen en knieën zitten. Pakt een stevig meubelstuk (bank/bed) en je duwt omhoog waarbij je de kracht in je armen en je benen gebruikt. Oké, dat was de noodsituatie voorbereiding. Zover zal het hopelijk niet komen. Twijfel je? Doe de oefening dan niet! Heb je een van de noodoplossingen moeten toepassen? Maak meteen een online afspraak. Dat is echt nodig met jouw rugklachten. Ongeacht of het een hernia is of niet.

Hoe doe je test 1:

Ga op je rug liggen. Strek het been waar de pijn het meeste in uitstraalt. Houdt je bekken gekanteld en trek je navel in. Til dan, voorzichtig, het gestrekte been op terwijl je op je zo plat mogelijk op je rug blijft liggen. Dit wordt ook wel de proef van Lasègue genoemd. Dit is een betrouwbare test die je eenvoudig thuis uit kunt voeren. Wordt de pijn erger? Dan is het raadzaam een online afspraak te maken.

Test 2:

Als je een hernia hebt kunnen je peesreflexen kunnen verminderd zijn. Bij een hernia tussen de vijfde lendenwervel en de eerste heiligbeenwervel, het onderste deel van je lage rug, bestaat bijvoorbeeld vaak een verlaagde achillespeesreflex.

De meeste mensen kennen wel een vorm van reflexen testen. Bijvoorbeeld de test waarbij de huisarts met zijn hamertje een tik op je knie geeft als je op zijn behandelbank zit. Deze test helpt niet bij het diagnosticeren van een hernia. Maar je begrijpt nu wel wat een reflextest is.

 

Je achillespees zit aan de achterkant van je enkel/voet en daar kun je in je eentje niet goed bij. De achillespeesreflex test is niet veilig thuis te doen. Je hebt er een dokters hamertje voor nodig en je moet precies de goede houding aannemen waarbij je moet staan op een been en het andere been moet ondersteunen. Dan moet je ook nog je voet in de juiste stand laten houden door een ander persoon. En dan moet die persoon een zachte tik met het hamertje op je achillespees geven. Alleen lukt het zeker niet. En als je de houding niet goed doet dan weet je eigenlijk nog niets. Kom gerust even binnenlopen op de praktijk als je deze test door een fysiotherapeut wil laten uitvoeren.

Test 3:

Deze test kun je wel voorzichtig thuis doen. De test voer je staande uit. Zorg dat er een stoel naast je staat. Of zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die je overeind kan helpen als je teveel pijn krijgt of het je zelf niet meer lukt om overeind te komen. Is er niemand in de buurt? Houdt je mobiel bij de hand.

 

Goed om te lezen voordat je aan deze test begint:

Als je niet meer overeind kunt komen kun je altijd door je knieën zakken en voorzichtig op de grond gaan zitten. Op je billen schuif je dan rustig naar een plek waar je omhoog kunt komen met behulp van de kracht in je armen (b.v. bij de bank of je bed). Je gaat op die plek op handen en knieën zitten. Pakt een stevig meubelstuk (bank/bed) en je duwt omhoog waarbij je de kracht in je armen en je benen gebruikt. Oké, dat was de noodsituatie voorbereiding. Zover zal het hopelijk niet komen. Twijfel je? Doe de oefening dan niet!

Hoe doe je test 3:

Bij deze test ga je rechtop staan. Je houdt je knieën gestrekt. Buig voorzichtig voorover. Probeer recht te blijven terwijl je buigt; je handen blijven naast elkaar. Je hoeft het niet te forceren tot je meer pijn in je rug krijgt. Kom voorzichtig weer overeind als je denkt dat je zo ver hebt gebukt als mogelijk is. Hierbij kun je je handen op je knieën/bovenbenen leggen zodat je je bovenlichaam met de kracht van je armen overeind kunt krijgen (zie ook de uitleg bij test 1).

Als je weer overeind bent stel je jezelf de volgende vragen: Hoever kon je bukken? Kun je met gestrekte knieën minder goed bukken dan anders? En kun je met je vingers minder ver bij de grond komen dan normaal? Dit wordt een verminderde vinger- / bodemafstandtest genoemd. Ook dit is een indicatie dat je mogelijk een hernia hebt.

Weet je al of je een hernia hebt?

Je hebt een paar testjes gedaan. Hoe ging het? Stelt het je gerust? Of heb je juist het idee gekregen dat je wel degelijk een hernia hebt? Als de testen soepel verliepen zonder extra pijn en/of uitstraling dan kun je rugklachten een paar dagen aanzien. Kijk op onze site naar oefeningen die je kunt doen om je rugklachten thuis op te lossen. Heb je een test uitslag die wijst op een hernia? Met een goede fysiotherapeut kom je een heel eind. Je hoeft lang niet altijd geopereerd te worden. Een hernia behandeling helpt vaak al voldoende. Maak een online afspraak zodat we direct kunnen starten met je herstel.

Maak direct een afspraak in onze online agenda