Hernia Test

Op deze pagina tref je drie eenvoudige testen om te verifiëren of je een hernia hebt. Ze helpen je om klachten die bij een hernia horen te verifiëren en zelf je rugpijn op te lossen. Je rugklachten worden met deze oefeningen al snel minder. Als je de hernia test hebt gedaan en je denkt dat je een hernia hebt; wees extra voorzichtig met deze oefeningen! Je kunt altijd bij ons terecht voor een hernia behandeling.

 

Heb je al langer fysieke problemen en ben je daarvoor onder behandeling bij een arts of fysio? Doe de rughernia test dan niet zonder dat je hebt overlegd of deze hernia oefeningen voor jou ook veilig zijn. Ben je in de regel fit en zonder klachten dan kun je deze test veilig doen. Start voorzichtig met de eerste oefening en stop direct met de test als je merkt dat je meer pijn krijgt.

 

Als je vragen hebt of de uitleg onduidelijk vindt; stuur gerust een bericht. Dan nemen we z.s.m. contact met je op. Of plan direct een online fysiotherapie afspraak in. We laten je de oefeningen zien, nemen de test met je door en kijken samen met jou of jij de oefeningen tegen een rug hernia goed en veilig uit kunt voeren.

Danique Derksen legt hernia test uit

Maak direct een online afspraak

Voor de rug hernia test geldt:

 

  • Voer de testen uit op een vlakke ondergrond. Niet op je bed; je matras geeft niet voldoende steun om de testen goed te kunnen doen! Je kunt eventueel wel een deken of een yoga mat op de grond leggen om wat zachter te liggen. Een dik vloerkleed is vaak ook al goed.

 

  • Doe ze ’s ochtends als je uit bed komt en ’s avonds voor het slapen gaan. Gaat je rugpijn beter? Maak er een gewoonte van deze testen/oefeningen ’s ochtends te blijven doen. Dan heb je nooit meer last van je rug.

 

  • Voer ze uit in de volgorde die wij aangeven. Start met test 1. Dat is de makkelijkste. Luister goed naar je lichaam. Iedere test gaat een stapje verder. Als je pijn krijgt bij een van de testen is dat een signaal dat het slim is om even contact met ons op te nemen. Stop in ieder geval direct!

 

  • Begin met het 3x herhalen van iedere test. Gaat dat goed dan kun je het per dag opbouwen tot je ze 10x herhaalt. Hou er rekening mee dat je lijf even moet wennen. Vaak heb je de dag erna wat meer last van je rug. Dat noemen we napijn. Hou het dan op 3 herhalingen per keer en voer de testen/oefeningen niet verder op totdat je merkt dat de napijn minder wordt. Meestal duurt dit 1 a 2 dagen. Neem contact op als de napijn bij jou langer duurt. Of als de pijn erger wordt.
starthouding hernia test 1

Hernia test 1: de start houding

 

Ga plat op je rug liggen op een stevige ondergrond. Buig allebei je knieën en trek je voeten omhoog. Plaats je voeten plat op de grond zoals op de afbeelding. Lukt het niet om beide knieën tegelijk op te trekken? Doe het dan 1 voor 1.

 

Tips bij deze houding: Zorg ervoor dat je je rug tegen de vloer houdt. Trek je navel in zodat je bekken niet kan kantelen als je je knieën buigt. Je armen liggen losjes naast je lijf. Als je merkt dat je met je armen in de grond moet drukken om te voorkomen dat je bekken kantelt is deze houding te zwaar voor je. Stop en neem contact op met je fysiotherapeut of je arts.

uitvoering hernia test 1

Hernia test 1: de uitvoering

 

Leg je beide handen om je linker knie. Trek voorzichtig je been naar je borst. Door deze oefening rek je je rugspieren voorzichtig op. Je hoeft je been echt niet tegen je borst aan te trekken. Voel tot hoever je kunt gaan.  Je voelt een lichte spanning op je onderrug. Het mag niet meer pijn doen! Hou je been daar gedurende 5 seconden. Breng dan, door je armen te ontspannen, je been weer terug in de uitgangspositie. Plaats daarbij je voet weer plat naast je andere voet.

 

Pak dan je rechter knie en voer dezelfde beweging nog een keer uit. Let hierbij voor jezelf op de volgende dingen:

  • Gaat het net zo makkelijk als links?
  • Doet het meer of minder pijn?
  • Kun je aan beide kanten even ver komen?

 

Tips bij deze beweging:  Het been dat niet meedoet met deze oefening moet gewoon blijven staan. Je bil van je rechterbeen blijft op de grond als je je linker knie optrekt en vice versa. Zorg ervoor dat je je rug tegen de vloer houdt. Trek je navel in zodat je bekken niet kan kantelen als je je voet weer terug zet. Als je merkt dat je meer spanning op je standbeen moet zetten om te voorkomen dat je bekken kantelt of je heupen scheef gaan staan is deze houding te zwaar voor je. Stop en neem contact op met je fysiotherapeut of je arts.

Hernia test 2: de start houding

 

Ga op je handen en knieën zitten en hou je rug recht. Ook hier is het weer belangrijk dat je een stevige ondergrond kiest. Als je deze oefening op je matras doet kun je je rug nooit goed recht houden.

 

Tips bij deze houding: Zorg ervoor dat je knieën in een hoek van 90 graden recht onder je heupen staan. Je plaatst je knieën ook niet naar binnen of naar buiten ten opzichte van je heupen. Er zit ongeveer een vuist ruimte tussen je knieën. Je onderbenen en voeten liggen in het verlengde van je heupen achter je. Kruis je onderbenen niet en leg ze ook niet schuin naar buiten. Je armen staan ook in een hoek van 90 graden recht onder je schouders. Niet naar buiten of naar binnen. Trek je navel in zodat je bekken niet kan kantelen.

starthouding hernia test 2 en 3

Hernia test 2: de uitvoering (1/2)

 

Trek nu je navel nog iets verder in terwijl je je rug bol maakt. Je bekken kantelt hierbij. Probeer je hele rug bol te maken van je nek tot je stuitje. De beweging hoeft niet groot te zijn. Kijk hoever je komt en hou die houding 5 seconden vast. Ga dan rustig terug naar de start houding. Voel even goed dat je weer in de start houding bent voor je doorgaat naar het tweede deel van deze oefening.

 

Tips bij deze beweging:  Hou je armen en benen op dezelfde plaats. Beweeg niet met je bekken naar achter of naar voren. Het gaat echt om de beweging in je rug. De beweging hoeft niet groot te zijn. Als je merkt dat je de oefening niet kunt doen zonder je bekken te verplaatsen ten opzichte van je knieën. Of als je merkt dat je heupen scheef gaan staan dan is deze houding te zwaar voor je. Stop en neem contact op met je fysiotherapeut of je arts.

uitvoering hernia test 2

Hernia test 2: de uitvoering (2/2)

 

Laat je navel los terwijl je je rug hol maakt. Je bekken kantelt hierbij. Probeer je hele rug hol te maken van je nek tot je stuitje. De beweging hoeft niet groot te zijn. Kijk hoever je komt en hou die houding 5 seconden vast. Ga dan rustig terug naar de start houding. Voel even goed dat je weer in de start houding bent voor je deze test nog een paar keer herhaalt.

 

Tips bij deze beweging:  Bij deze beweging geldt hetzelfde als bij deel 1 van de uitvoering. Als je de oefening vaker hebt gedaan kun je een vloeiende beweging maken van de bolle en de holle stand. Doe dit altijd rustig en voel goed wat er gebeurt in je rug en buik als je je bekken kantelt. Welke spieren span je aan? Welke spieren laat je los? Het gaat er niet om deze bewegingen snel te doen. Daar worden je spieren niet sterker van.

uitvoering hernia test 2
starthouding hernia test 2 en 3

Hernia test 3: de start houding

 

De start houding is hetzelfde als bij de voorgaande test. Je kunt dus meteen verder gaan!

 

Check wel even of je houding nog goed is; je bekken en je heupen staan recht. Je armen staan in een hoek 90 graden ten opzichte van je schouders. En je bovenbenen staan in een hoek van 90 graden ten opzichte van je heupen. Voor zowel je armen als je benen geldt dat dit vanaf alle kanten bezien een hoek van 90 graden is ten opzichte van je schouders en heupen.

uitvoering hernia test 3

Hernia test 3: de uitvoering

 

Strek je rechterarm naar voren. Til tegelijk je linkerbeen op en strek je been recht naar achteren. Houd je nek recht. Kijk niet naar voren maar naar beneden. Hou deze houding 3 tot 5 seconden vast. Plaats je arm en je been rustig weer in de starthouding. Check even of je bekken en heupen nog recht staan. Sta je goed in de starthouding? Strek dan je linkerarm naar voren en til tegelijk je rechterbeen op en strek je been recht naar achteren. Let weer goed op de houding van je hoofd. Doe dit ook 3 tot 5 seconden en ga weer terug naar de starthouding. Herhaal de test nog een paar keer.

 

Tips bij deze beweging:  Doe de test altijd rustig en voel goed wat er gebeurt in je rug en buik. Merk je dat je bekken scheef zakt of lukt het niet je heupen recht te houden? Heb je niet de kracht om je arm en je been tegelijk te heffen? Neem dan even contact met ons op.

Zijn de rughernia testen gelukt, of heb je nog pijn?

 

Super! Je bent goed op weg om je rug sterk te maken en je hernia zelf op te lossen. Na een paar weken worden de testen/oefeningen misschien wat saai. Waarschijnlijk vind je ze ook te licht worden. Dat is een goed teken. Niet alleen je rugspieren maar de spieren van je hele romp sterker zijn geworden! En stiekem heb je ook je arm-, bil- en beenspieren getraind. Je bent toe aan de volgende stap. Heb je nog steeds klachten? Dan is het misschien tijd om een hernia behandeling te overwegen.