Mindfulness

Soms merkt u dat uw fysieke klacht wel verbeterd met fysiotherapie. Maar niet snel genoeg echt vooruit gaat. Soms ervaart u gaandeweg het behandeltraject dat u veel meer stress ervaart dan u eigenlijk dacht. En vaak weet u direct al dat naast fysiotherapie Mindfulness u goed kan ondersteunen bij uw herstel.

Johan Horst, onze fysiotherapeut op de locatie in Huizen is in 2017 gestart met een erkende opleiding tot Mindfulness coach. Voor onze andere locaties werkt Fysiotherapie OpMaat samen met Mindfulness-coach Willem de Groote van Gezond Werk. Willem verzorgt bij ons in de praktijk op diverse locaties individuele trajecten Mindfulness die (grotendeels) vergoed worden vanuit uw aanvullende verzekering.

Willem de Groote is naast erkend Mindfulness-coach ook bedrijfsfysiotherapeut. Dit is een sterke combinatie van kennis van de fysiotherapie en kennis om stress-gerelateerde klachten goed op te kunnen lossen. Daarom werkt Fysiotherapie OpMaat graag samen met Willem de Groote.

 

Wereldwijd wetenschappelijk onderzoek toont de meerwaarde van Mindfulness

 • het ervaren van rust in dagelijks leven en werk
 • meer zelfrespect en compassie voor gevoelde tekortkomingen
 • het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen handelen en het maken van eigen keuzes
 • toename zelfvertrouwen, minder angst om fouten te maken en minder angst voor afwijzing
 • meer aandacht voor zelfzorg
 • toename van vaardigheden om met moeilijkheden en/of problemen om te gaan
 • meer zingeving en verbondenheid in werk, de thuissituatie en sociale omgeving
 • toename vitaliteit en energie voor de invulling van privé en werk
 • meer geestelijk en lichamelijk welbevinden, levensgeluk, positieve emoties en optimisme
Willem de Groote, Mindfulness trainer bij Fysiotherapie OpMaat

Mindfulness mogelijkheden bij Fysiotherapie OpMaat

Voor de individuele trajecten worden persoonlijke afspraken gemaakt. Al dan niet op advies van uw behandelend fysiotherapeut.

Daarnaast bieden wij ook trajecten Mindfulness aan voor doelgroepen en starten wij vanaf september 2017 weer met een groepsles Mindfulness op de maandagavond. Herkend u zich in 1 van de doelgroepen? Uw werkgever is, naast uw zorgverzekeraar, vaak bereidt voor een deel aan de kosten mee te betalen omdat duidelijk is dat Mindfulness trainingen het ziekteverzuim terug kunnen dringen.

 

Neem contact op met de praktijkassistente aangaande de diverse mogelijkheden of klik op de buttons hieronder om direct info te krijgen over Mindfulness in onze praktijk.

Mindfulness groepsles

Maandagavond van 18.15 tot 19.15.

 

In december 2017 start Fysiotherapie OpMaat op de locatie Den Dolder in samenwerking met Willem de Groote van Gezond Werk met een groepsles Mindfulness.

 

Uit je hoofd in je lijf

We bewegen ons lichaam de hele dag maar staan hier eigenlijk niet bewust bij stil. Ons denkende hoofd eist vaak veel van onze aandacht op. We denken aan dingen die gebeurd zijn of nog komen gaan. Er is weinig ruimte om werkelijk te ervaren en te voelen wat er in, en met, ons lichaam gebeurt. Zoals bijv. het opmerken van spanning in het lichaam als gevolg van stress, het herkennen van onze grenzen.

Tijdens deze lessen leer je oefeningen voor thuis en op het werk voor iedereen die de stress van alle dag wil doorbreken, zich vitaal en gezond wil voelen, die bewust en met aandacht wil bewegen, wil ontspannen, wil ervaren en plezier wil hebben.

 

Meedoen met Mindful bewegen?

We starten, indien gewenst, met een intake gesprek waarin we ingaan op uw wensen, mogelijkheden en beperkingen.

 

De Mindfull lessen bestaan uit:

 • Staande bewegingsoefeningen(afgeleide yoga oefeningen)
 • Liggende bewegingsoefeningen(afgeleide yoga oefeningen)
 • Bodyscan
 • Adem oefening
 • Mindful movements

De groepen bestaat uit max. 8 personen waardoor er ruimte is voor uw persoonlijke inbreng.

 

Kosten:

10 – lessen kaart €125,-. Deze kaart is 11 weken geldig.

De lessen vinden iedere week plaats met uitzondering van de schoolvakanties.

 

 

Mindful Bewegen wordt begeleid door: Willem de Groote

Register Mindfulness- en Compassie trainer (cat. 1 VMBN) Bedrijfsfysiotherapeut (CKR KNGF) en haptonoom.

Individuele begeleiding Mindfulness

Binnen onze praktijk is ook een individueel traject mogelijk. Tijdens dit traject krijg je één op één begeleiding, die meer specifiek wordt afgestemd op jouw vraag en jouw behoefte.

Bij individuele coaching krijg je vaardigheden aangereikt om de geestelijke- en/of lichamelijke klachten die je ervaart beter te kunnen hanteren. Het ontwikkelen van een compassievolle- en accepterende houding naar jezelf en je problemen is daarbij een belangrijk vertrekpunt. Je wordt uitgenodigd om lichamelijk en geestelijk in beweging te komen. En leert daardoor hoe je, door je leven op een andere manier in te vullen dan je gewend bent, een groter gevoel van tevredenheid kunt ervaren.

Waarom een individueel mindfulness coaching traject?

Aan de hand van theorie, praktische oefeningen en zelfreflecties vindt verdieping plaats, waaronder:

 • Herkennen van automatische gedragspatronen;
 • Omgaan met eigen grenzen, mogelijkheden en beperkingen;
 • Herkennen van gedachten, geloof en overtuigingen in relatie tot je gezondheid en je klachten;
 • Herkennen van de oorzaken van je gezondheidsproblemen
 • Omgaan met moeilijkheden, pijnlijke ervaringen of lastige situaties;
 • Loslaten van negatieve ervaringen, verwachtingen en eisen aan jezelf of de omgeving;
 • Bewustwording van jouw eigenwaarden en realiseren van jouw persoonlijke doelen;
 • Toepassen van het geleerde in je leef- en werksituatie.

Voor wie is individuele coaching geschikt? 

Het individuele coachings traject biedt ondersteuning voor het omgaan met psychische en/of psychosomatisch klachten:

 • Stress gerelateerde psychische en/of psychosomatisch klachten
 • Spanningsklachten, hoofdpijn, rusteloosheid, slapeloosheid
 • Lichamelijke klachten: rug- nekklachten
 • Ademhalingsklachten (hyperventilatie)
 • Burn-out
 • Chronische vermoeidheid
 • Angst gerelateerde klachten
 • Depressiviteit
 • Verslavingsproblematiek (drinken, roken, eten)
 • ADHD/ADD

 

Programma individuele coaching

 • Intakegesprek
 • mindfulness coaching op basis van MBSR/MBCT/MBCL/ACT en haptonomie. *
 • personal coaching met aandacht voor bewegen en voeding

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek bespreken we je vragen en wensen en kijken we welke ondersteuning het beste bij jou aansluit.

 

Mindfulness coaching 

In de sessies mindfulness coaching worden de oefeningen vanuit de basis MBSR/MBCT en MBCL* training in een verkorte vorm aangeboden, waarna deze thuis in zijn geheel verder geoefend kunnen worden.

De coaching wordt gegeven door Willem de Groote, BATC natuurgeneeskundig therapeut, mindfulness- en compassie trainer (cat. 1.VMBN), bedrijfsfysiotherapeut (CKR KNGF) en haptonoom.

 

Vergoeding 

Een individuele coaching traject kan gedeeltelijk vergoed worden vanuit het aanvullende pakket onder natuurgeneeswijze of Mindfulness. vraag informatie aan uw zorgverzerraar en Vermeld daarbij dat Willem de Groote cat.1.VMBN trainer is.

Cursus Mindfulness

Wordt warm van jezelf !

 

De koude wintermaanden komen eraan. Tijd om tijd te maken voor jezelf! Hoe voorkom je dat je wordt opgeslokt door de dagelijkse drukte van je leven? Fysiotherapie OpMaat geeft samen met Willem de Groote een cursus Mindfulness.

 

Pas op de plaats

Met deze cursus leer je om even een rustmoment in te lassen op het moment dat je merkt dat je gestrest raakt, jezelf voorbij loopt, jezelf ongemakkelijk voelt in een bepaalde situatie. De drukke wintermaanden met alle fijne feestdagen kunnen soms als gevolg hebben dat je jezelf voorbij loopt en eigenlijk niet geniet van het moment. Mindfulness zet je in het nu.

 

 

Willem de Groote vertelt er het volgende over: “Mindfulness gaat over het met aandacht zijn in het moment, in het hier en nu. Niet in het verleden en niet in de toekomst”.

Je geeft aandacht aan wat zich aandient en wat dat met je doet. We hebben de neiging om de onaangename zaken van het leven te vermijden. Dat lijkt even een oplossing maar leidt tot meer stress en klachten.

Het beoefenen van mindfulness helpt om beter om te kunnen gaan met moeilijkheden en stress die je in leven tegenkomt. Je negeert het niet. Je stopt het niet in een laatje voor een later moment. Je accepteert het. Daardoor kun je meer genieten van wat het leven mooi maakt. Willem is naast gecertificeerd mindfulness trainer ook bedrijfsfysiotherapeut en haptonoom. Hij combineert al zijn kennis in deze laagdrempelige, prettig werkende mindfulness cursus.

 

De inhoud van de cursus
In de training ontwikkel je vaardigheden om beter naar de signalen die je lijf geeft te luisteren. Je leert hoe je vanuit rust, zelfvertrouwen en veerkracht zorg kunt dragen voor je gezondheid en welzijn. Je zult merken dat je meer open kunt staan voor positieve ervaringen en adequaat kunt omgaan met (prestatie)druk en stress en de gevolgen daarvan. Tijdens de training krijg je makkelijk toepasbare handvatten om je aandacht te trainen.  Belangrijke onderdelen hierin zijn aandacht-, bewegingsoefeningen en reflectieopdrachten. Je leert hoe je om kunt gaan met pieker-gedachten, (over) vermoeidheid, spanning, onrust, slapeloosheid of lichamelijke klachten als hoofd-, nek-, rugpijn.Ook worden je voorbeelden gegeven en ideeën aangedragen hoe je het geleerde in werk- en privésituaties toe kunt passen.

Je krijgt praktische handvatten die eenvoudig zijn in te passen in je dagelijkse bezigheden waardoor je sterker en doelbewuster je leven kunt leiden.

 

Ervaringen van deelnemers

Ieder volgt zijn eigen pad, maar we kunnen een idee geven van de individuele feedback van diverse deelnemers:

 • “Deze inzichten zijn een enorme verrijking van mijn leven.”
 • “Ik merkte heel snel dat de automatische piloot werd vervangen door bewustheid van wat er in mij gebeurt. Daardoor kon ik diverse malen een andere keuze maken dan ik anders had gedaan.
 • In stressvolle situaties kan ik nu, door de ademhaling als anker te gebruiken, rustiger blijven.”

 

Het programma

 

Start van de training: maandag 11 december 2017

 

Voor de start spreken we een persoonlijk intakegesprek af. Dit mag ook telefonisch en hoeft niet lang te duren als u dat niet wenst. De achtergrond is dat Willem de Groote tijdens de cursus aandacht kan geven aan uw persoonlijke wensen. De cursus zelf bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur.

Daarnaast een 9e, 5 uur durende bijeenkomst in het midden van het cursustraject. Bij deze bijeenkomst is een maaltijd inbegrepen. De cursus wordt gegeven op  maandagavond, 19.00 uur – 21.30 uur

Veel verzekeraars vergoeden de kosten voor deze cursus in zijn geheel of gedeeltelijk vanuit uw aanvullende verzekering

 

Locatie:

Fysiotherapie OpMaat, Dolderseweg 79-A, 3734 BD Den Dolder

 

Voor informatie en/of aanmelden:

Mail: info@fysiotherapieopmaat.nl

Tel:   030 – 228 5605 of 06-53179044

Gezond gewicht

Start nieuw multidisciplinair programma om OpMaat gezond op gewicht te komen.

 

Dit programma biedt een compleet pakket. Alle facetten die horen bij het realiseren van een gezond gewicht komen aan bod. Doordat we werken in vaste kleine groepen, wordt je gestimuleerd en gemotiveerd door de enthousiaste begeleiders en de andere deelnemers. Samen naar een doel toe werken is veel gezelliger en succesvoller.

 

Het volledige programma bestaat uit: 

 8 keer 1 uur groepsbijeenkomst over voeding in de breedste zin van het woord van door Paulien Koenjer.
 8 keer aansluitend een uur sporten met de groep onder begeleiding van Personal Coach Joost Baars.

 2 keer lichaamsmeeting en gezondheidscheck.
 1 keer workshop gezond koken bij het gerenomeerde restaurant “de Hoefslag” in Bosch en Duin.
 1 keer 2 uur een workshop mindfulness door Willem de Groote.

 

In 1 programma alles wat je nodig hebt om een gezonde gewicht te bereiken en vervolgens te behouden. Dit doen we met experts die ruime ervaring en kennis hebben op het gebied van dieet, bewegen, mindfulness en koken. Natuurlijk bieden wij, als je dat wenst, op ieder vlak of in een vervolg als totaal programma vervolgstappen aan. Na dit programma ben je in staat, door meer inzicht en bewustwording, oefening en vooral genieten van gezond eten en bewegen om een gezond gewicht te realiseren en/of te behouden.

 

Het programma start eind januari/begin februari 2017 van 19.00 tot 21.15 en duurt in totaal 11 weken.

Er zijn wekelijks bijeenkomsten m.u.v. de voorjaarsvakantie.

De groepsgrootte is max. 10 personen. De minimale groepsgrootte is 8 personen.

 

Kosten voor het totale programma €375,-. 

De eerste 3 aanmeldingen worden beloond met 2 GRATIS Personal trainingen van 1 uur!

 

Wil je meer weten?

Heb je vragen dan kun je contact opnemen met Fysiotherapie OpMaat. Mocht je interesse hebben maar de genoemde avond is niet geschikt? Laat het ons gerust weten, bij voldoende aanmeldingen plannen we een andere dag in de week.

Neem contact met ons op