Waarom zijn er verschillen in de kosten van fysiotherapie tussen praktijken?
De kosten van fysiotherapie liggen heel erg aan de praktijk die je kiest en aan de specialisatie van de fysiotherapeut. Je kunt je voorstellen dat een kleine praktijk bij een fysiotherapeut aan huis veel goedkoper behandelingen kan aanbieden dan een praktijk op een mooie, centrale locatie met een grote oefenruimte en diverse specialisaties. Bij ons werken de diverse specialisaties nauw samen. Het voordeel voor jou is dat al deze collega fysiotherapeuten mee kunnen kijken bij jouw herstel. Als het nodig is stuurt jouw behandelend fysiotherapeut je even naar een collega die je net even snel verder kan helpen met zijn specifieke kennis.
Praktijken met een hoger tarief maken vaak ook hoge kosten voor opleiding van het team. Bij Fysiotherapie OpMaat doen we dit ook. We maken bijvoorbeeld ook veel tijd vrij voor onderling overleg. Daarnaast nemen we deel aan intervisie-bijeenkomsten met andere praktijken waarbij de kennis en kunde van de fysiotherapeuten in een open sfeer wordt besproken. We investeren veel in onze behandelplannen zodat jij in een zo’n kort mogelijk traject maximaal resultaat kunt behalen.
Wij denken dat jouw tijd ook geld waard is en dat je liever iets meer betaald voor een korter traject. Bij ons ben je in de regel binnen 6 behandelingen echt wel klaar. Bij eenvoudige klachten zelfs in 2 of 3 behandelingen. Dus ons tarief mag wat hoger zijn door alle kwaliteit die we neer zetten. Per saldo ben je toch goedkoper uit als je het zelf zou moeten betalen. Meestal hoef je je hierover geen zorgen te maken. In de regel betaald je verzekering de kosten als jij aanvullend verzekerd bent. En dan maakt het niet uit welke praktijk jij kiest. Je hebt met jouw verzekeraar een aantal behandelingen afgesproken ongeacht het particuliere tarief van de praktijk. Dus of jij nu zelf moet betalen of jouw zorgverzekeraar betaald; kies voor een kwalitatief goede praktijk met goede reviews.
De kosten van fysiotherapie en jouw zorgverzekering
Meestal worden de kosten van fysiotherapie volledig vergoedt door je zorgverzekeraar. Dus dan maakt ons particuliere tarief helemaal niets uit voor jou. Als je aanvullend bent verzekerd gaat de rekening direct daar naartoe. Dan heb je er zelf helemaal geen omkijken naar. Niet alle fysiotherapie praktijken hebben een contract met alle zorgverzekeraars. Vraag dat dus altijd even voor de zekerheid na voordat je start met een behandeltraject bij een fysiotherapie praktijk.
Fysiotherapie OpMaat heeft vanaf 2023 hebben wij GEEN contract meer met Zorg & Zekerheid omdat zij veel fysiotherapeuten een tarief boden van iets meer dan €30,-. Voor ons lag dat tarief overigens veel hoger. Maar wij zijn ons ervan bewust dat de zorg voor iedereen bereikbaar moet blijven. Als fysiotherapeuten niet meer rond kunnen komen van een extreem laag tarief maken we de zorg kapot.
De kosten van fysiotherapie zijn ook voor de fysiotherapeut belangrijk. Als de fysiotherapeut, en eigenlijk de hele zorg, geen redelijke boterham kan verdienen dan wordt de zorg overbelast en onbereikbaar. Onze kwaliteit is een goede beloning waard. Daarom heeft Fysiotherapie OpMaat selectief gekozen met welke zorgverzekeraars ze contracten aan gaan. Dat zijn de verzekeraars die jou, als klant, volledige keuzevrijheid geven. En die ook een redelijk tarief geven aan de zorgverleners waar ze contracten mee hebben.
Dus bij ons is dat allemaal goed geregeld voor jou. Jij hebt er geen omkijken naar. Waarschijnlijk krijg je wel een overzicht van jouw verzekeraar welke behandelingen je bij ons hebt gehad. Wel zo eerlijk; dan weet je zeker dat dat ook goed gaat.
Wat als ik niet aanvullend verzekerd ben voor fysiotherapie?
Wij behandelen steeds vaker mensen die er bewust voor kiezen om zich niet te aanvullend te verzekeren. Een aanvullende verzekering is best duur. En als je die eigenlijk al jaren niet gebruikt dan kun je ook andere leuke dingen doen voor dat geld. Wij hebben daarom een FysioKnipKaart in onze praktijk. Deze schaf je 1 x aan en blijft altijd geldig. Afhankelijk van je keuze loopt de korting op. We hebben zelfs een FysioKnipKaart voor het hele gezin. Hier vind je alle informatie over de FysioKnipKaart.
Voor- en nadelen van een aanvullende verzekering
Als je die aanvullende verzekering ook nog gebruikt voor andere medische zaken, zoals bijvoorbeeld een bril of hoortoestel, dan kan het voordelig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten waarbij fysiotherapie is mee verzekerd. Je betaald dan per maand een bedrag waardoor je recht hebt op een paar behandelingen fysiotherapie per jaar. Let goed op! Er zijn steeds meer verzekeringen met maar 4 behandelingen per jaar. Kies je daarvoor? Houdt dan rekening met extra kosten en maak alvast een spaarpotje aan. Meestal zit in de aanvullende verzekering 6 tot 9 behandelingen fysiotherapie opgenomen. Ook dat is niet voldoende als je echt een serieuze klacht krijgt maar dekt wel de eerste kosten. En ondertussen kun je met je fysiotherapeut overleggen wat je nog kunt verwachten aan extra kosten. Overigens ben je bij ons gemiddeld binnen 6 à 7 behandelingen echt wel klaar.
Of je wel of niet een aanvullende verzekering moet afsluiten is echt een persoonlijke afweging. Hoe vaak ben je de afgelopen jaren naar de fysiotherapeut geweest? Wat had je uitgespaard aan premie als je niet aanvullend verzekerd was geweest? Had je dat geld kunnen sparen of was het aan andere zaken op gegaan? Denk hierbij ook na over je gezinssituatie. Hoewel het natuurlijk niet verplicht is om met je hele gezin bij de zelfde zorgverzekeraar te zijn is dat vaak wel zo handig.
Wordt mijn chronische aandoening vergoed vanuit de basisverzekering?
Hier willen we echt even het een en ander toelichten. Omdat we merken dat hier veel verwarring over is. En dat begrijpen we best. Het is tamelijk ingewikkeld. Een chronische aandoening is iets waar je een hele tijd last van zult houden. Misschien wel je hele leven. Dan zou je verwachten dat fysiotherapie voor zo’n aandoening ook vergoed wordt. Jij kunt er immers niets aan doen dat je ziek bent.
Helaas wordt fysiotherapie niet altijd vanuit de basisverzekering vergoed. De overheid besluit samen met de zorgverzekeraars welke aandoeningen vanuit de basis verzekering vergoed worden. En daar verandert ieder jaar wel iets in. Sommige chronische aandoeningen worden direct vanaf de eerste behandeling vanuit de basis verzekering vergoed. Voor andere chronische aandoeningen moet je de eerste 20 behandelingen toch nog vanuit je aanvullende verzekering betalen. Als er in je aanvullende verzekering geen 20 behandelingen zitten betaal je het verschil zelf. Als je bijvoorbeeld verzekerd bent voor 9 behandelingen dan betaalt de zorgverzekeraar 9 behandelingen en betaal je er 11 zelf. Na de twintigste behandeling worden de kosten uit de basis verzekering vergoed.
Samenvatting over de kosten van fysiotherapie
Of je zorgverzekeraar de kosten van fysiotherapie vergoedt bij een chronische indicatie is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Onze praktijkassistenten kunnen je er alles over vertellen. Als je bij ons een afspraak maakt kunnen de praktijkassistenten met jou doornemen hoe je verzekerd bent. Ze kunnen je ook direct vertellen welke kosten vanuit de aanvullende verzekering vergoedt worden en of je zelf een deel van je behandeling moet betalen.