Dit kan natuurlijk worden opgelost door meer geheugen, ofwel celkernen, te vormen in de spier. Spieren kunnen zelf niet aan celkernen komen, zij moeten dit via de stamcellen uit ons lichaam halen. Stamcellen zijn cellen die zich nog kunnen ontwikkelen tot welke cel dan ook. Ja, dus ook tot spiercellen!
Een stamcel voor spieren noemen we satelliet cellen. Deze satelliet cellen hebben wij nodig voor spiergroei of een betere spierfunctie. Satelliet cellen kunnen worden gekoppeld aan de spier of aan celkernen die beschadigd zijn door bijvoorbeeld spierpijn. De spier kan, mits deze hersteld is, nu meer taken verwerken en meer belasting aan. Dit proces blijft doorgaan zolang jij je lichaam blijft uitdagen tijdens elke training.
Stop jij met trainen dan verdwijnen deze extra celkernen NIET. Dat is natuurlijk erg fijn. Bijvoorbeeld als je tijdelijk niet hebben kunnen trainen, al dan niet met je fysiotherapeut. Natuurlijk is het zo dat je kracht en spiermassa verliest maar het motorisch geheugen laat je gelukkig niet in de steek. Dus wees gerust als jij straks weer lekker kunt trainen zullen jouw spieren en jouw spierkracht weer toenemen. Je zal wel wat lichter, op een lager niveau, moeten beginnen om blessures te voorkomen.
Start je te zwaar dan zit je zo weer een poosje op de bank omdat je je lijf hebt overbelast. Dus wil jij weer veilig beginnen met trainen na een periode van rust? Maak dan een afspraak bij Fysiotherapie OpMaat helpen wij je graag verder op weg. Taipio Wolfjager is Sportfysiotherapeut en Johan Horst is Rehaboom therapeut. Maar eigenlijk is iedereen binnen ons team zelf actief in diverse sporten. We kunnen je allemaal goed adviseren hierin. Kies een fysiotherapeut die jou aanspreekt. We stellen samen met jou een doel en zorgen dat je dat haalt zonder (nieuwe) blessures. Dat maakt het “werk”voor jouw het leukste!
Maak gerust een afspraak met een van onze collega’s en hopelijk tot gauw,
“Spieren; hoe zit dat met rust?”is in 2020 geschreven door Roos Grendel voor het team van Fysiotherapie OpMaat.