Wat zijn stressklachten?

Stress is van alledag en niet te vermijden en dus niet ongezond maar in veel situaties nodig en nuttig om goed te kunnen presteren en functioneren. Bij een ongezonde spanning wordt de spanning niet afgewisseld door ontspanning of de spanning blijft te lang op een hoog niveau. Je veerkracht vermindert en je raakt zelf uitgeput. Stress betekent letterlijk spanning.

Stress brengt het lichaam in staat van paraatheid en zorgt er voor dat het lichaam zich gereed maakt voor actie. Hierbij neemt onder andere de hartslag toe, de ademhaling wordt sneller en de spieren spannen zich aan. Maar ook de bloedtoevoer naar de darmen en hersenen neemt af en het immuunsysteem (afweersysteem) wordt minder actief.

Signalen van ongezonde stress kunnen zich op drie verschillende manieren voordoen.

Stressklachten

1. Lichamelijke stressklachten

Algemeen geldt: stress uit zich vaak op  de zwaktste plaatsen van ons lichaam en kunnen oude klachten zonder oorzaak weer doen terugkomen.

  • Hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij het opstaan.
  • Hyperventilatie.
  • Slapeloosheid.
  • Koude handen en voeten.
  • Hoge bloeddruk, hartklachten.
  • Maag- en darmklachten.
  • Duizeligheid.
  • Vatbaarheid voor infecties en ziekten.

Maak direct een online afspraak

2. Psychische stressklachten

Voorbeelden hiervan zijn dat je je rusteloos, gejaagd, gespannen of geïrriteerd voelt. Daarnaast kun je ook geestelijke vermoeid, lusteloos, somber of neerslachtig zijn of angstklachten en/of fobieën hebben.

3. Gedragsmatige stressklachten

Zoals te veel eten, toenemend alcoholgebruik, piekeren en malen. Het kan ook zijn dat je je terugtrekt en isoleert, of juist heel druk wordt en veel gaat praten. Andere signalen kunnen zijn dat je niet kunt genieten of ontspannen, dat je steeds meer gaat klagen, verwijten of verbitterd raakt. Met name een combinatie van bovengenoemde signalen wijzen op ongezonde stress.

Wat kunnen wij doen bij stressklachten?

Als je toch teveel stress hebt opgebouwd en hiervan fysieke klachten hebt zoals hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij het opstaan of hyperventilatie ervaart kunnen wij deze symptomen met jou samen oplossen. Daarnaast kijken we verder dan de klacht; we kijken met jou naar de oorzaak en geven je daar adviezen in.

Sportmassage

Iedereen ervaart wel eens een periode van stress in zijn/haar leven. Dat is op zich geen enkel probleem. Het belangrijkste is dat je jezelf ervan bewust bent dat je stress klachten hebt. Want heel vaak komt stress tot uiting in fysieke klachten. Dan denk je bijvoorbeeld dat je schouderklachten hebt maar in feite zet je, door stress, je schouderspieren vast waardoor de doorbloeding van de spieren niet optimaal kan zijn en de spieren verzuren. Dat resulteert in pijn in je schouders zonder dat daar werkelijk een bewegingsprobleem of trauma aan ten grondslag ligt.

In het voorbeeld van je schouderklachten kunnen wij je helpen om je schouderspieren weer los te krijgen. En met oefeningen los te houden. Maar het belangrijkste is dat je de oorzaak van je schouderklachten goed laat onderzoeken. Een van de bijkomstigheden van stress is dat je cortisol gehalte te hoog is. Cortisol is een hormoon dat automatisch wordt aangemaakt bij stress om je lijf een een verhoogde staat van paraatheid te brengen. Handig als je op de vlucht moet slaan. Maar totaal niet effectief als je stress wordt veroorzaakt door een hoge werkdruk of problemen in de privé sfeer.

Als je cortisol gehalte gedurende langere tijd te hoog blijft geeft dat veel extra belasting voor je lijf. Een langdurig verhoogd cortisol gehalte wordt door de wetenschap in verband gebracht met een sterk verhoogd risico op kanker.

Dus als je spierspanningsklachten hebt die je niet kunt herleiden tot een trauma-, blessure of overbelasting; laat je fysiotherapeut er even naar kijken en ga samen aan de slag om je stress klachten op te lossen.

Weet je waar je stress door veroorzaakt wordt en ben je het al aan het aanpakken? En wil je eerst zelf even aan de slag met goede oefeningen voor je schouder, rug of nek? Kijk dan even op fysi-e. Vul de vragenlijst in en je hebt snel een op maat gemaakt oefenprogramma om je spieren weer soepel te krijgen.

Gespecialiseerde therapeuten

Taipio Wolfjager

Taipio Wolfjager

Sportfysiotherapeut
Ik ben in 2015 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam.
Johan Horst

Johan Horst

Fysiotherapeut
Ik ben in 2008 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut met een speciale interesse voor sportfysiotherapie/revalidatie.
Evelien Kuijt

Evelien Kuijt

Fysiotherapeut
Ik ben in 1985 afgestudeerd als fysiotherapeut in Utrecht. Sinds 2003 werk ik bij Fysiotherapie OpMaat.