Stressklachten

Stress is van alledag en niet te vermijden en dus niet ongezond maar in veel situaties nodig en nuttig om goed te kunnen presteren en functioneren. Bij een ongezonde spanning wordt de spanning niet afgewisseld door ontspanning of de spanning blijft te lang op een hoog niveau. Uw veerkracht vermindert en U raakt zelf uitgeput. Stress betekent letterlijk spanning. Stress brengt het lichaam in staat van paraatheid en zorgt er voor dat het lichaam zich gereed maakt voor actie. Hierbij neemt onder andere de hartslag toe, de ademhaling wordt sneller en de spieren spannen zich aan. Maar ook de bloedtoevoer naar de darmen en hersenen neemt af en het immuunsysteem (afweersysteem) wordt minder actief.
Signalen van ongezonde stress kunnen zich op drie verschillende manieren voordoen:

1. Als lichamelijke signalen en klachten.

Algemeen geldt: Stress uit zich vaak op  de zwaktste plaatsen van ons lichaam en kunnen oude klachten zonder  oorzaak weer doen terugkomen.

  • Hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij het opstaan.
  • Hyperventilatie.
  • Slapeloosheid.
  • Koude handen en voeten.
  • Hoge bloeddruk, hartklachten.
  • Maag- en darmklachten.
  • Duizeligheid.
  • Vatbaarheid voor infecties en ziekten.
behandeltafel
Oedeem Lymfedrainage

2. Als psychische signalen en klachten.

Voorbeelden hiervan zijn dat U zich rusteloos, gejaagd, gespannen of geïrriteerd voelt. Daarnaast kunt U ook geestelijke vermoeid, lusteloos, somber of neerslachtig zijn of angstklachten en/of fobieën hebben.

 

3. Gedragsmatige signalen.

Zoals te veel eten, toenemend alcoholgebruik, piekeren en malen. Het kan ook zijn dat U zich terugtrekt en isoleert, of juist heel druk wordt en veel gaat praten. Andere signalen kunnen zijn dat u niet kunt genieten of ontspannen, dat U steeds meer gaat klagen, verwijten of verbitterd raakt.

M.n. een combinatie van bovengenoemde signalen wijzen op ongezonde stress.

 

Wat kunnen wij voor u doen?

Als u toch teveel stress heeft opgebouwd en hiervan fysieke klachten heeft zoals hoofd-, nek-, en rugklachten en stijfheid bij het opstaan of hyperventilatie ervaart kunnen wij deze symptomen met u samen oplossen. Daarnaast kijken we verder dan de klacht; we kijken met u naar de oorzaak en geven u daar adviezen in.

Neem contact met ons op