Wat is oedeem- en lymfedrainage?

De aandoening lymfe-oedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Dit kan worden opgelost met oedeem- en lymfedrainage therapie. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt. Samen met lymfevocht komen ook afvalstoffen en bacteriën buiten je bloedvaten. Lymfevocht wordt normaal gesproken door je lymfevaten naar een ader vlak bij je hart gebracht.  Tijdens deze reis komt het vocht langs verschillende lymfeklieren waar veel witte bloedcellen zitten. Deze witte bloedcellen kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen uitschakelen. Pas als het lymfevocht niet afgevoerd wordt, ontstaat oedeem.

Deze abnormale ophoping kan ontstaan doordat de lymfevaten plaatselijk niet in staat zijn om het vocht af te voeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Oedeem- en lymfedrainage

Lymfoedeem kan ontstaan op verschillende plekken in je lijf. Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik.

Oedeem- en lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen. Indien deze overmaat aan afvalstoffen zich ophoopt in een bepaald deel van het lichaam spreken we van oedeem. Ook grote productie van afvalstoffen kan oedeem verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning.

In de praktijk passen wij oedeem- en lymfedrainage ook vaak toe na een operatie. Na een knie- of heup operatie kan dit goed worden toegepast zodat de functie van het gewricht sneller optimaal is. Maar ook bijvoorbeeld na plastische chirurgie in het gezicht kan oedeem- en lymfedrainage worden toegepast zodat het weefsel sneller hersteld. Deze gevallen zijn dus ook goed te behandelen met oedeem-  en lymfedrainage.

Maak direct een online afspraak

Op oudere leeftijd kan oedeem ontstaan door minder bewegen of een gestoorde waterhuishouding in het lichaam, bijv. doordat we teveel zout vasthouden. Ook na operaties waarbij bijvoorbeeld lymfeknopen zijn weggehaald is de afvoer van vocht gestoord en hoopt het zich op in de armen en/of benen. Het lichaam kan dan niet op eigen kracht het vocht (de lymfe) afvoeren. Als dat het geval is zal er gedurende langere tijd regelmatig hulp nodig zijn van om het lymfevocht af te drijven met oedeem- en lymfedrainage.

Gelukkig is dit met een speciale behandeling, lymfedrainage genoemd, redelijk goed tot goed te behandelen. Lymfedrainage ondersteund de afvoer van het lymfevocht. Het helpt bij statisch lymfe-oedeem, dynamisch oedeem, ontstekingen, verzuurde spieren, huidproblemen, chronischevermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en RSI-klachten.

Gespecialiseerde therapeut

Eliane Corinaldi

Eliane Corinaldi

Oedeemtherapeut
Ik ben in 1985 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Universiteit van Parana (Brazilië).