Wat zijn de kosten van fysiotherapie?

Een behandeling fysiotherapie kost in de regel tussen de € 39,50 en €65,-. Gupta heeft onderzoek aangetoond dat een behandeling fysiotherapie, wil het kostendekkend zijn voor de praktijk €44,50 dient te zijn. Vanaf januari 2023 is dat het particuliere tarief wat bij je in rekening wordt gebracht als je niet aanvullend verzekerd bent. Iedere fysiotherapie praktijk bepaalt zelf de waarde voor de kosten van fysiotherapie. Het antwoord op de vraag ” wat zijn de kosten van fysiotherapie” is: dat verschilt iets per praktijk. Onze particuliere tarieven vind je hier.

Fysiotherapie kun je al geven als je een behandeltafel hebt. Vroeger kwam je 1 à 2 keer per week een half uurtje bij je fysiotherapeut. Die masseerde jou . En na een paar dagen werden je klachten weer erger en ging je weer voor een massage. Tegenwoordig doet een goede fysiotherapeut zo veel meer dan massage als hij jou onder handen neemt. Zeker in de acute fase van je klacht zijn manuele technieken heel waardevol. Maar dat bestaat dan niet alleen maar uit een massage maar ook dwarse fricties en andere technieken om het weefsel aan te zetten tot herstel.

Daarnaast leggen we je tijdens de behandeling de oefeningen uit die je thuis kunt doen tussen de behandelingen door. Maar het gaat er bij fysiotherapie natuurlijk ook om dat we je kunnen laten ervaren welke dingen jij thuis kunt doen, en vooral ook laten, om te zorgen dat je het snelste herstelt. Dus een goede praktijk heeft kwalitatief goede materialen en behandelbanken. En heeft een flinke oefenzaal waar je de ruimte hebt om goed je oefeningen te kunnen uitvoeren en je fysiotherapeut je goed kan observeren. Daarom verschillen de kosten van fysiotherapie per praktijk.

We kijken daarbij heel goed wat jouw lijf aan kan qua belasting. Doe je te veel dan kan je lijf niet herstellen. Doe je te weinig dan wordt je lijf niet uit gedaagd om te herstellen. Die balans in herstel is vakwerk. En daar hebben wij voor geleerd. En daar hebben wij jarenlange ervaring in. De rest van je herstel doe je met al onze adviezen tussen de behandelingen door thuis.

Of dacht jij dat een half uurtje fysiotherapie per week je van jouw klachten af kon helpen?

Hoe ziet de eerste afspraak er uit?

Bij ons kun je direct in onze online agenda een afspraak maken voor de start van jouw behandeltraject. Een eerste afspraak plannen wij altijd dubbel in. Tenzij jij aangeeft dat je dat echt niet wil. Waarom we dat doen? Omdat we dan direct goed van start kunnen gaan. Eerst doen we een intake waarbij we onderzoeken hoe je klacht is ontstaan, hoe lang de klacht al bestaat, wanneer je merkt dat het erger wordt, etc.

We willen eigenlijk alles weten over hoe jij je klacht ervaart en welke invloed dit heeft op je dagelijkse leven. We willen ook weten wat jij belangrijk vindt en wat je graag weer zou willen kunnen doen als je geen klachten meer hebt. Wil je weer kunnen voetballen of dansen? Wil je zonder pijn in je schouders een dag kunnen werken achter je PC? Iedereen heeft andere doelen en wij werken graag samen met jou om jouw doelen te behalen. Als we dit helder hebben gaan we je lijf testen en onderzoeken. Dat geeft ons een goed beeld van de ernst van je klacht. We weten daarna meestal precies wat er aan de hand is. En dan kunnen we je behandelplan gaan opstellen met je doorspreken.

Zo nodig overlegt jouw fysiotherapeut met zijn collega’s in en buiten de praktijk. Fysiotherapie OpMaat heeft 7 master fysiotherapeuten in het team. En de 3 anderen hebben zoveel specialisaties in huis dat we gerust durven zeggen dat we iedere klacht kunnen behandelgen. De kennis van jouw fysiotherapeut: ook dat bepaald de kosten van fysiotherapie.

We vinden het belangrijk dat jij weet wat je de komende behandelingen kunt verwachten en dat jouw doelen overeen komen met de behandeling die we jou bieden. Als we dat allemaal gedaan hebben starten we direct met je eerste behandeling. Je eerste afspraak duurt bij ons om die reden ca. 50 minuten. En bestaat uit een intake en een behandeling. Dan ben je ook direct goed van start gegaan.

Maak direct een online afspraak

Waarom zijn er verschillen in de kosten van fysiotherapie tussen praktijken?

De kosten van fysiotherapie liggen heel erg aan de praktijk die je kiest en aan de specialisatie van de fysiotherapeut. Je kunt je voorstellen dat een kleine praktijk bij een fysiotherapeut aan huis veel goedkoper behandelingen kan aanbieden dan een praktijk op een mooie, centrale locatie met een grote oefenruimte en diverse specialisaties. Bij ons werken de diverse specialisaties nauw samen. Het voordeel voor jou is dat al deze collega fysiotherapeuten mee kunnen kijken bij jouw herstel. Als het nodig is stuurt jouw behandelend fysiotherapeut je even naar een collega die je net even snel verder kan helpen met zijn specifieke kennis.

Praktijken met een hoger tarief maken vaak ook hoge kosten voor opleiding van het team. Bij Fysiotherapie OpMaat doen we dit ook. We maken bijvoorbeeld ook veel tijd vrij voor onderling overleg. Daarnaast nemen we deel aan intervisie-bijeenkomsten met andere praktijken waarbij de kennis en kunde van de fysiotherapeuten in een open sfeer wordt besproken. We investeren veel in onze behandelplannen zodat jij in een zo’n kort mogelijk traject maximaal resultaat kunt behalen.

Wij denken dat jouw tijd ook geld waard is en dat je liever iets meer betaald voor een korter traject. Bij ons ben je in de regel binnen 6 behandelingen echt wel klaar. Bij eenvoudige klachten zelfs in 2 of 3 behandelingen. Dus ons tarief mag wat hoger zijn door alle kwaliteit die we neer zetten. Per saldo ben je toch goedkoper uit als je het zelf zou moeten betalen. Meestal hoef je je hierover geen zorgen te maken. In de regel betaald je verzekering de kosten als jij aanvullend verzekerd bent. En dan maakt het niet uit welke praktijk jij kiest. Je hebt met jouw verzekeraar een aantal behandelingen afgesproken ongeacht het particuliere tarief van de praktijk. Dus of jij nu zelf moet betalen of jouw zorgverzekeraar betaald;  kies voor een kwalitatief goede praktijk met goede reviews.

De kosten van fysiotherapie en jouw zorgverzekering

Meestal worden de kosten van fysiotherapie volledig vergoedt door je zorgverzekeraar. Dus dan maakt ons particuliere tarief helemaal niets uit voor jou. Als je aanvullend bent verzekerd gaat de rekening direct daar naartoe. Dan heb je er zelf helemaal geen omkijken naar. Niet alle fysiotherapie praktijken hebben een contract met alle zorgverzekeraars. Vraag dat dus altijd even voor de zekerheid na voordat je start met een behandeltraject bij een fysiotherapie praktijk.

Fysiotherapie OpMaat heeft vanaf 2023 hebben wij GEEN contract meer met Zorg & Zekerheid omdat zij veel fysiotherapeuten een tarief boden van iets meer dan €30,-. Voor ons lag dat tarief overigens veel hoger. Maar wij zijn ons ervan bewust dat de zorg voor iedereen bereikbaar moet blijven. Als fysiotherapeuten niet meer rond kunnen komen van een extreem laag tarief maken we de zorg kapot.

De kosten van fysiotherapie zijn ook voor de fysiotherapeut belangrijk. Als de fysiotherapeut, en eigenlijk de hele zorg, geen redelijke boterham kan verdienen dan wordt de zorg overbelast en onbereikbaar. Onze kwaliteit is een goede beloning waard. Daarom heeft Fysiotherapie OpMaat selectief gekozen met welke zorgverzekeraars ze contracten aan gaan. Dat zijn de verzekeraars die jou, als klant, volledige keuzevrijheid geven. En die ook een redelijk tarief geven aan de zorgverleners waar ze contracten mee hebben.

Dus bij ons is dat allemaal goed geregeld voor jou. Jij hebt er geen omkijken naar. Waarschijnlijk krijg je wel een overzicht van jouw verzekeraar welke behandelingen je bij ons hebt gehad. Wel zo eerlijk; dan weet je zeker dat dat ook goed gaat.

Wat als ik niet aanvullend verzekerd ben voor fysiotherapie?

Wij behandelen steeds vaker mensen die er bewust voor kiezen om zich niet te aanvullend te verzekeren. Een aanvullende verzekering is best duur. En als je die eigenlijk al jaren niet gebruikt dan kun je ook andere leuke dingen doen voor dat geld. Wij hebben daarom een FysioKnipKaart in onze praktijk. Deze schaf je 1 x aan en blijft altijd geldig. Afhankelijk van je keuze loopt de korting op. We hebben zelfs een FysioKnipKaart voor het hele gezin. Hier vind je alle informatie over de FysioKnipKaart.

Voor- en nadelen van een aanvullende verzekering

Als je die aanvullende verzekering ook nog gebruikt voor andere medische zaken, zoals bijvoorbeeld een bril of hoortoestel, dan kan het voordelig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten waarbij fysiotherapie is mee verzekerd. Je betaald dan per maand een bedrag waardoor je recht hebt op een paar behandelingen fysiotherapie per jaar. Let goed op! Er zijn steeds meer verzekeringen met maar 4 behandelingen per jaar. Kies je daarvoor? Houdt dan rekening met extra kosten en maak alvast een spaarpotje aan.  Meestal zit in de aanvullende verzekering 6 tot 9 behandelingen fysiotherapie opgenomen.  Ook dat is niet voldoende als je echt een serieuze klacht krijgt maar dekt wel de eerste kosten. En ondertussen kun je met je fysiotherapeut overleggen wat je nog kunt verwachten aan extra kosten. Overigens ben je bij ons gemiddeld binnen 6 à 7 behandelingen echt wel klaar.

Of je wel of niet een aanvullende verzekering moet afsluiten is echt een persoonlijke afweging. Hoe vaak ben je de afgelopen jaren naar de fysiotherapeut geweest? Wat had je uitgespaard aan premie als je niet aanvullend verzekerd was geweest? Had je dat geld kunnen sparen of was het aan andere zaken op gegaan? Denk hierbij ook na over je gezinssituatie. Hoewel het natuurlijk niet verplicht is om met je hele gezin bij de zelfde zorgverzekeraar te zijn is dat vaak wel zo handig.

Wordt mijn chronische aandoening vergoed vanuit de basisverzekering?

Hier willen we echt even het een en ander toelichten. Omdat we merken dat hier veel verwarring over is. En dat begrijpen we best. Het is tamelijk ingewikkeld. Een chronische aandoening is iets waar je een hele tijd last van zult houden. Misschien wel je hele leven. Dan zou je verwachten dat fysiotherapie voor zo’n aandoening ook vergoed wordt. Jij kunt er immers niets aan doen dat je ziek bent.

Helaas wordt fysiotherapie niet altijd vanuit de basisverzekering vergoed. De overheid besluit samen met de zorgverzekeraars welke aandoeningen vanuit de basis verzekering vergoed worden. En daar verandert ieder jaar wel iets in. Sommige chronische aandoeningen worden direct vanaf de eerste behandeling vanuit de basis verzekering vergoed. Voor andere chronische aandoeningen moet je de eerste 20 behandelingen toch nog vanuit je aanvullende verzekering betalen. Als er in je aanvullende verzekering geen 20 behandelingen zitten betaal je het verschil zelf. Als je bijvoorbeeld verzekerd bent voor 9 behandelingen dan betaalt de zorgverzekeraar 9 behandelingen en betaal je er 11 zelf. Na de twintigste behandeling worden de kosten uit de basis verzekering vergoed.

Samenvatting over de kosten van fysiotherapie

Of je zorgverzekeraar de kosten van fysiotherapie vergoedt bij een chronische indicatie is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Onze praktijkassistenten kunnen je er alles over vertellen. Als je bij ons een afspraak maakt kunnen de praktijkassistenten met jou doornemen hoe je verzekerd bent. Ze kunnen je ook direct vertellen welke kosten vanuit de aanvullende verzekering vergoedt worden en of je zelf een deel van je behandeling moet betalen.