Wat is knie en heup artrose?

Een gewricht bestaat uit twee bot-uiteinden die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De uiteinden van het bot zijn omgeven met kraakbeen. Bij knie en heup artrose is dit kraakbeen deels verdwenen. Het kraakbeen heeft een schok dempende werking en het zorgt ervoor dat de bot-uiteinden gemakkelijk ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het gewrichtskapel en de gewrichtsbanden houden de bot-uiteinden bij elkaar. De binnenkant van het kapsel is bekleed met een slijmvlieslaagje. Dit maakt gewrichtsvocht aan, zodat het gewricht gesmeerd wordt. De gewrichtsbanden en de spieren zorgen voor de stevigheid van het gewricht.

Artrose knie

Bij knie en heup artrose is het gewrichtskraakbeen aangetast. Dit komt bij de meeste oudere mensen van nature voor. Het kraakbeen gaat in kwaliteit achteruit. Het wordt zacht en ruwer aan de oppervlakte. Het gewricht kan de schokken van een beweging hierdoor minder goed opvangen en de bot-uiteinden bewegen minder soepel. Hierdoor komt er meer kracht op de botten waardoor de belasting van de botten groter is. Het bot probeert dit op te vangen door breder te worden en er ontstaan uitsteeksels aan de rand van het bot.

Door de afname van het kraakbeen en het breder worden van het bot kan het bot een andere stand krijgen of misvormd raken. Slijtage is een natuurlijk veroudering proces. Bij knie of heup artrose is er sprake van een een buitensporige slijtage in verhouding tot de werkelijke leeftijd; op de röntgenfoto lijk je veel ouder dan je werkelijk bent.

Maak direct een online afspraak

Wat kunnen wij doen aan knie en heup artrose?

De fysiotherapeut zal bij het onderzoek een inschatting maken welke factoren een rol spelen bij het artrose-proces en hoe de patiënt hiermee omgaat. De behandeling bestaat uit het oefenen van bewegingen en functies van het gewricht, verbeteren van spierkracht en conditie, trainen van het algemeen uithoudingsvermogen, en het geven van adviezen t.a.v. werk- en sportbelasting. Door deze behandeling kunnen de klachten van de artrose hanteerbaar blijven.

Daarnaast speelt de fysiotherapeut een belangrijke rol voor en na gewricht vervangende operatie zoals een heupprothese of knieprothese indien de artrose dermate vormen aan neemt dat een operatie noodzakelijk blijkt. Vooraf kunnen wij zorgen dat je zo optimaal mogelijk qua belasting en belastbaarheid de operatie in gaat. Dit zorgt er voor dat je na de operatie sneller kunt herstellen.

Het beloop van knie en heup artrose

Artrose in de knie of heup kent een wisselend beloop. In het beginstadium treden de pijnklachten maar enkele keren per jaar op. In een later stadium kan er sprake zijn van meer stijfheid, een verminderde spierkracht en staat de pijn wat meer op de voorgrond. Benadrukt moet worden dat in veel gevallen de artrose geen pijnklachten geeft en mensen zonder problemen functioneren. Slechts in een klein aantal gevallen zorgt de knie- of heupartrose voor voortdurende pijn en grote beperkingen in de dagelijkse activiteiten.

De ervaring van onze cliënten

Op You Tube staat een video van een client uit onze praktijk die zeer tevreden is over de behandeling. Zij legt goed uit wat het verloop is van de knie- en heupartrose en wat je kunt verwachten van de behandeling in onze praktijk. Ook vertelt ze hoe het daarna voor haar gegaan is.  Je kunt hier haar verhaal bekijken.

Artrose

Factoren bij het ontstaan van knie en heup artrose

Helaas weten we niet waardoor het gewrichtskraakbeen van structuur verandert. Factoren als spierzwakte, overgewicht, overmatige beweeglijkheid van gewrichten en erfelijke aanleg spelen een rol bij het ontstaan van artrose. De mate waarin artrose in de knie of heup voorkomt wordt mogelijk negatief beïnvloed door het toegenomen overgewicht van onze bevolking. Daarnaast wordt de mens tegenwoordig steeds ouder waardoor slijtage meer voorkomt, in zowel de natuurlijke als de complexe vorm van knie- en heupartrose.

Adviezen bij knie en heup artrose

  • Beweeg regelmatig maar wel gedoseerd. Rust roest.
  • Rust op tijd uit. Luister naar je lichaam en geef gewrichten voldoende rust zeker als de  gewrichten warm, pijnlijk of gezwollen zijn.
  • Let op je houding. Probeer regelmatig van houding te veranderen (voorkom stijfheid).
  • Vermijd zware belasting. Met name bij heup- en knieklachten moet je zware belasting als  springen, hurken, knielen en kruipen vermijden.
  • Voorkom overgewicht. Extra gewicht betekent extra belasting voor je gewrichten.
  • Eet gezond, gevarieerd en regelmatig. Je lichaam heeft alle bouwstoffen nodig om een goede conditie te behouden.

Online fysiotherapie

Ook artrose klachten kunnen wij goed behandelen via een online consult. Of je nu naar de praktijk komt of je fysiotherapeut spreekt via een online fysiotherapie consult; wij geven een goede invulling aan je behandeling. Ook een combinatie van behandelingen in de praktijk en via online fysiotherapie consulten is heel goed mogelijk. Op die manier hoef je niet iedere keer naar de praktijk te komen.

Door de verschillende Lockdowns zijn wij goed geworden in behandelen via een online consult. Zo kunnen we ook voor artrose klachten online een intake afnemen en advies geven. Als het dan voor vervolgbehandelingen nodig is dat je naar de praktijk komt dan kan dat ook bij een praktijk bij jou in de buurt.

Online fysiotherapie consulten worden door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. 

Wil meer informatie over een online fysiotherapie consult kijk dan hier.

Gespecialiseerde therapeuten

Eliane Corinaldi

Eliane Corinaldi

Oedeemtherapeut
Ik ben in 1985 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Universiteit van Parana (Brazilië).
Evelien Kuijt

Evelien Kuijt

Fysiotherapeut
Ik ben in 1985 afgestudeerd als fysiotherapeut in Utrecht. Sinds 2003 werk ik bij Fysiotherapie OpMaat.
Jim Paul Terlingen

Jim Paul Terlingen

Manueel Therapeut
In 2016 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan Hogeschool Thim van der Laan.