Waarom doet mijn enkel pijn?

Enkelklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Want de enkel is een complex gewricht. De enkel wordt verstevigd door een gewrichtskapsel, pezen en meerdere enkelbanden. Deze lopen langs de binnen- en buitenkant van het gewricht. Bij acuut enkelletsel gaat het meestal om de banden aan de buitenkant van de enkel. Een enkelverzwikking kan leiden tot een oprekking van het kapsel-bandapparaat ,een scheur in kapsel en bandapparaat, kraakbeenschade of een enkelbreuk. Acuut enkelletsel leidt vaak tot pijn, een dikke enkel en eventueel tot een blauwe enkel/voet. In deze uitleg wordt ingegaan op de letsels aan kapsel en bandapparaat.

Fysiotherapie

Hoe kan fysiotherapie helpen bij enkelklachten?

Bij fysiotherapie voor enkelklachten geeft de fysiotherapeut uitleg over de hersteltijd. Jij krijgt oefeningen mee om de stabiliteit en de beweeglijkheid van de enkel te verbeteren. Daarnaast krijg je adviezen over het looppatroon. De fysiotherapeut kan, indien nodig, de enkel tapen of een brace aanmeten. Dit alles om de functie van de enkel te herstellen.

In een enkel geval ontstaan na een enkelbandblessure chronische klachten. Chronische instabiliteit komt door verschillende factoren, zoals een onvoldoende genezen enkelband, verminderde spierkracht, verminderde stabiliteit in enkel en door het anders belasten van het enkelgewricht. Behandeling bestaat uit ook dan uit oefentherapie met spierversterking, normalisering van het looppatroon en herstel van de actieve stabiliteit en beweeglijkheid van de enkel.

Maak direct een online afspraak

Het beloop van pijn aan de enkel

In de eerste fase direct na het ontstaan van het letsel ontstaat er vaak een flinke zwelling en in de uren daarna een verkleuring van het gekwetste weefsel en de huid. De zwelling is een natuurlijke reactie van het lichaam om te proberen het letsel op te lossen door afvalstoffen zo snel mogelijk af te voeren. Afvalstoffen zijn in dit geval de cellen die kapot zijn gegaan. Toch kan de zwelling dermate toenemen dat hierdoor de afvoerende kanalen worden dichtgedrukt waardoor de zwelling zijn functionaliteit verliest. Na een paar dagen neemt de zwelling af en kan er voorzichtig op geleide van de pijn weer meer belast worden.

De hersteltijd van het kapsel-bandapparaat is 6 tot 9 weken. Dit betekend dat je in die periode voorzichtig dient te zijn met de belasting van je enkel om nieuwe enkelpijn te voorkomen; een nieuwe verzwikking kan in deze periode makkelijk optreden omdat je kapsel-bandapparaat nog niet geheel hersteld is.

Lees hier onze 10 tips bij enkelpijn

Fysiotherapie bij enkelklachten

Online fysiotherapie voor enkelklachten

Ook enkelklachten kunnen wij goed behandelen via een online consult. Of je nu naar de praktijk komt of je fysiotherapeut spreekt via een online fysiotherapie consult; wij geven een goede invulling aan je behandeling. Een combinatie van behandelingen in de praktijk en via online fysiotherapie consulten is heel goed mogelijk. Op die manier hoef je niet iedere keer naar de praktijk te komen. Door de verschillende Lockdowns zijn wij goed geworden in behandelen via een online consult. Zo kunnen we ook online een intake afnemen en advies geven. Als het dan voor vervolgbehandelingen nodig is dat je naar de praktijk komt dan kan dat ook bij een praktijk bij jou in de buurt.

Stel je vraag via WhatsApp

Weet je niet of het wel echt nodig is om een afspraak met een fysiotherapeut te maken voor jouw enkelklachten? Wil je misschien een korte vraag stellen over een klacht waar je last van hebt? Wij zijn bereikbaar via WhatsApp voor al je vragen. Een van onze fysiotherapeuten neemt in zo’n geval de tijd om je vragen te beantwoorden, helemaal gratis. De fysiotherapeut belt je zo nodig terug op een afgesproken tijdstip om je vraag rustig door te spreken. Klik hieronder op de knop “WhatsApp” om direct het gesprek aan te gaan met een van onze fysiotherapeuten.

Gespecialiseerde therapeuten

Taipio Wolfjager

Taipio Wolfjager

Sportfysiotherapeut
Ik ben in 2015 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam.
Johan Horst

Johan Horst

Fysiotherapeut
Ik ben in 2008 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut met een speciale interesse voor sportfysiotherapie/revalidatie.
Jim Paul Terlingen

Jim Paul Terlingen

Manueel Therapeut
In 2016 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan Hogeschool Thim van der Laan.