Wat is sportfyisotherapie?

Sportfysiotherapie is een master specialisatie binnen de fysiotherapie. Na de opleiding tot fysiotherapeut volgt een 4 jaar durende opleiding tot sportfysiotherapeut. Tijdens deze master leert de fysiotherapeut alles over sportblessures en sportletsels. Hoe je deze kunt behandelen om het lijf de mogelijkheid te geven om te herstellen. En welke training en belasting je kunt inzetten om de klachten zo snel, en goed mogelijk, blijvend op kan lossen. En natuurlijk weten we dat die ene wedstrijd belangrijk voor je kan zijn. Dus dan kijken we samen wat je kunt doen (en laten) om je lijf op tijd klaar te hebben voor de wedstrijd.

Als je van je klacht af bent kijkt de sportfysiotherapeut vervolgens naar de belastbaarheid van jouw gezonde lijf zodat de klachten ook weg blijven. Kennis vergaren is 1 ding. Zorgen dat deze kennis op een goede manier wordt overgedragen zodat jij het ook kan toepassen is een vak apart. Ieder lijf is anders. En hoe meer jij weet van jouw lijf hoe fijner je kunt sporten.

Binnen onze praktijk werken de sportfysiotherapeuten nauw samen met de andere specialisten van het team. Hierdoor bieden zij samen een snelle, blijvende oplossing, voor jouw klacht.

Sportfsyiotherapie

Sportfysiotherapie: wat voor jou?

In de regel zullen wij je direct inplannen bij een van onze sportfysiotherapeuten als je een blessure hebt ten gevolge van sporten. De meest voorkomende sportblessures zijn enkelverzwikkingen, rupturen van banden en pezen, hamstringblessures, schouderblessures en knieblessures. Maar ook rugklachten komen met grote regelmaat voor. Als je rugklachten hebt door het sporten combineert de sportfysiotherapeut de behandeling vaak met een van zijn collega’s manueel therapeut binnen onze praktijk.

Is het nodig dat ik naar de sportfysiotherapeut ga?

Met die vraag kunnen onze praktijkassistenten jou goed helpen. Misschien ben je een beginner? Of sport je al jaren lekker 1 of 2 keer in de week en vindt je dat voldoende? Misschien ben je aan het trainen voor een marathon? Sportblessures komen bij alle sporters voor. Het maakt eigenlijk niet uit of je nu een zeer ervaren sporter bent in het hogere segment of een startende sporter. Op ieder niveau lopen sporters tegen vragen, problemen, blessures en klachten aan. En dan is het fijn als de sportfysiotherapeut je direct kan helpen. Zo blijft het sporten voor jou leuk en onderbreek je je sportactiviteiten niet of slechts gedeeltelijk.

De praktijkassistenten weten wie van ons team jou het beste kan helpen met jouw klacht. Door goed te luisteren naar je verhaal kan je klacht het snelste verholpen worden.

Maak direct een online afspraak

Wat kan sportfysiotherapie voor jou betekenen?

De sportfysiotherapeut heeft alle kennis omtrent de belasting van een lijf tijdens de sporten. Ook weet de sportfysiotherapeut hoe je iedere sportblessure kunt oplossen. Samen met jou zorgt de sportfysiotherapeut ervoor dat de belasting en belastbaarheid van je lijf wordt afgestemd op het herstel na een blessure of klacht. Als het nodig is zetten we de echografie in om zichtbaar wat er precies aan de hand is. Of om jou te laten zien hoe je herstel verloopt. Dan weet jij des te beter waar je staat in je herstel fase.  Binnen onze praktijk weten alle fysiotherapeuten wanneer er extra resultaat uit sportfysiotherapie behaald kan worden. Dan verwijzen ze je door naar een van de sportfysiotherapeuten in onze praktijk.

Sportfysiotherapie

Het kan dus zijn dat de fysiotherapeut start met jou de behandeling. Gaandeweg het behandeltraject ziet de therapeut dat jij goed baat kunt hebben bij sportfysiotherapie. Natuurlijk is het voor jou prettig om bij 1 persoon onder behandeling te zijn. Maar soms kan een andere therapeut een snelle verbetering van je klacht bieden. Ons team kent elkaars krachten en weet welke aanvullende behandeling goed bij kan dragen aan jouw herstel. Manueel therapie, bekken fysiotherapie en sport fysiotherapie zijn specialisaties die veel toe kunnen voegen. Jouw fysiotherapeut is hier natuurlijk goed van op de hoogte en deelt zijn kennis graag met je. Als jouw fysiotherapeut denkt dat je meer baat kunt hebben met sportfysiotherapie dan bespreekt jouw therapeut de mogelijkheden met je:

1. Er volgt een gezamenlijke behandeling

Jouw therapeut maakt een afspraak waarbij de sportfysiotherapeut ook aanwezig zal zijn. Samen kijken zij naar je klacht en de sportfysiotherapeut geeft informatie, adviezen over de belastbaarheid van je lijf waarna de behandeling bij je eigen therapeut voortgezet kan worden. Zo nodig wordt dit herhaalt. Of de behandeling wordt over genomen door de sportfysiotherapeut als blijkt dat dit voor jou beter is.

2. Jouw therapeut draagt je over aan de sportfysiotherapeut.

Jouw therapeut informeert de sportfysiotherapeut over de voortgang van je behandeltraject. Daarbij worden concrete vragen neergelegd die voor jouw behandeling belangrijk zijn. De behandeling wordt (tijdelijk) overgenomen door de sportfysiotherapeut. De sportfysiotherapeut zal je altijd op zijn specifieke wijze onderzoeken alvorens hij de therapie inzet. Als de sportfysiotherapeut klaar is met zijn deel van de therapie wordt je weer overgedragen aan jouw fysiotherapeut. Soms is de inzet van de sportfysiotherapeut voldoende en sluit de sportfysiotherapeut samen met je het traject af.

Natuurlijk blijft jouw fysiotherapeut op de hoogte van de behandelingen. Ons team werkt nauw samen en blijft bij je betrokken tijdens jouw gehele traject. Door onze specialisten samen te laten werken ben jij snel van je klacht af en blijft deze ook weg. Kijk bij onze diverse locaties naar de informatie van onze medewerkers en kies de therapeut die het beste past bij je klacht.

Gespecialiseerde therapeuten

Erik Edelenbosch

Erik Edelenbosch

Sportfysiotherapeut
Ik ben gediplomeerd sportfysiotherapeut (NOC*NSF) Personal Trainer en Coach.
Taipio Wolfjager

Taipio Wolfjager

Sportfysiotherapeut
Ik ben in 2015 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Amsterdam.
Johan Horst

Johan Horst

Fysiotherapeut
Ik ben in 2008 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut met een speciale interesse voor sportfysiotherapie/revalidatie.