Wat zijn schouderklachten?
Schouderklachten komen heel vaak voor. Maar zelden (in minder dan 1% van de gevallen) is er iets ernstigs aan de hand zoals een breuk, tumor of een infectie. Pijn in de schouder is in veruit de meeste gevallen mechanisch, dit wil zeggen dat er sprake is van een stoornis in het bewegen van de schoudergordel. De stoornissen kunnen ontstaan door een blessure of trauma, maar kunnen ook geleidelijk ontstaan. De pijn kan uitgelokt worden door het bewegen van de schouder. Maar bij langer durende klachten of acute blessures ervaar je de pijn ook in rust.
In veel gevallen is er sprake van een verstoorde balans tussen belasting (wat doe ik met de schouder?) en belastbaarheid (wat kan de schouder aan?). Indien de belasting voor langere tijd hoger ligt dan de belastbaarheid kan dit ook aanleiding geven tot pijnklachten. Er kunnen irritaties ontstaan van schouderstructuren (pezen, spieren en kapsels), maar het is onduidelijk welke structuur precies de oorzaak is van de klacht. Onderstaand informatie gaat in op mechanische schouderpijn en hoe hier middels fysiotherapie mee om te gaan. Niet op schouderklachten die hun oorsprong hebben in andere oorzaken.
Wat kunnen wij doen met fysiotherapie bij schouderpijn?
Fysiotherapie kan het herstel van schouderpijn op verschillende manieren bevorderen. De fysiotherapeut kan je voorlichting geven over het klachtenbeeld en op welke manier je de belasting aan moet passen. De Manueel Therapeut kan snel blokkades, die tot schouderpijn kunnen leiden, oplossen. Wij kunnen een oefenprogramma opstellen om de schouder(gordel) spieren te versterken. Het is aangetoond dat dit op de korte en lange termijn de klachten kan verminderen. Bovendien is aangetoond dat een combinatie van oefeningen en mobilisatie van de schoudergordel een positief effect heeft op schouderpijn. Oefenen kan prima thuis.
Als je lid bent van SportCity of de XFitclub dan kunnen wij je oefenprogramma integreren in je wekelijkse sportbeoefening. Vaak gaan schouderklachten vanzelf over maar komen dan ook weer terug. Dat is een teken van je lichaam dat je je schouders verkeerd belast. Dan kunnen wij samen met je kijken wat er in jouw specifieke geval precies gebeurd in je lijf wanneer je schouderpijn ervaart en hoe fysiotherapie hier het beste op aansluit
Maak direct een online afspraak
Het beloop van schouderpijn
23% Van de mensen met schouderpijn herstellen spontaan van hun pijnklachten binnen 1 maand. 44% Herstelt volledig binnen 3 maanden. Na een jaar heeft 41% nog steeds klachten, of zijn de klachten teruggekeerd. Het is kenmerkend voor schouderpijn dat het na een pijnvrije periode vaak weer terugkeert. Zeker als je je klachten en pijn negeert.
Hoe vaak komt pijn aan de schouder voor?
Ongeveer 10% van de volwassen bevolking zal ooit te maken met schouderpijn. Na lage rugpijn en nekpijn is schouderpijn de 3e meest voorkomende klacht van het menselijk bewegingsapparaat. RSI, tegenwoordig KANS genoemd (klachten in de arm, nek en/of schouder) is steeds vaker voorkomende bron van o.a. schouderklachten. Schouderklachten komen in verhouding meer voor bij vrouwen dan bij mannen.
Verergerende factoren van schouderklachten
Er zijn verschillende factoren die het beloop van schouderpijn kunnen beïnvloeden, zoals de manier van omgaan met klachten en werkgerelateerde factoren. Factoren die het risico op het krijgen van schouderpijn verhogen zijn:
- Slechte nachtrust, roken, cafeïne consumptie.
- Repetitieve fysieke taken (werk, sport).
- Taken boven het hoofd die men niet gewend is, bijvoorbeeld het plafond schilderen, kunnen aanleiding geven tot schouderklachten.
- Hoog werktempo, lange periodes achter het stuur zitten, lang bloot staan aan vibraties (trillingen)
- Psychologische stress op het werk, zoals: werk-ontevredenheid, hoge werkdruk, onzekerheid over de uitvoering van het werk, verminderde sociale steun op de werkplek, onzekerheid over het behouden van de baan.
Onderzoek en advies
Bij heftige acute klachten is verstandig om voor korte tijd de activiteiten aan te passen. Het is belangrijk om de arm in meerdere richtingen te blijven bewegen binnen de pijngrens. Als de pijn wat minder wordt is het verstandig om de normale activiteiten weer geleidelijk te hervatten en niet af te wachten tot de pijn volledig weg is. Als er na 6 weken nog steeds klachten aanwezig zijn en je beperkt wordt in je dagelijkse functioneren, is het verstandig om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut.
Het is niet nodig om bij een iedere schouderpijn een foto of scan van de schouder te laten maken. Deze bieden weinig meerwaarde en de behandeling verandert er niet door. Heb je al vaker schouderpijn gehad en wil je graag exact weten wat er aan de hand is dan kan onze fysiotherapeut een echografische opname maken. Hiervoor is geen verwijzing van je huisarts nodig.