De aandoening lymfe-oedeem is een ongewenste ophoping van lymfevocht. Dit kan worden opgelost met oedeem- en lymfedrainage therapie. Lymfevocht ontstaat als een deel van je bloed (het bloedserum) buiten je kleine bloedvaten stroomt en in je weefsels komt. Samen met lymfevocht komen ook afvalstoffen en bacteriën buiten je bloedvaten. Lymfevocht wordt normaal gesproken door je lymfevaten naar een ader vlak bij je hart gebracht. Tijdens deze reis komt het vocht langs verschillende lymfeklieren waar veel witte bloedcellen zitten. Deze witte bloedcellen kunnen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen uitschakelen. Pas als het lymfevocht niet afgevoerd wordt, ontstaat oedeem.
Deze abnormale ophoping kan ontstaan doordat de lymfevaten plaatselijk niet in staat zijn om het vocht af te voeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Lymfoedeem kan ontstaan op verschillende plekken in je lijf. Het lymfoedeem kan bijvoorbeeld in je benen, voet of arm zitten, maar bijvoorbeeld ook in je buik.
Oedeem- en lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen. Indien deze overmaat aan afvalstoffen zich ophoopt in een bepaald deel van het lichaam spreken we van oedeem. Ook grote productie van afvalstoffen kan oedeem verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning.
In de praktijk passen wij oedeem- en lymfedrainage ook vaak toe na een operatie. Na een knie- of heup operatie kan dit goed worden toegepast zodat de functie van het gewricht sneller optimaal is. Maar ook bijvoorbeeld na plastische chirurgie in het gezicht kan oedeem- en lymfedrainage worden toegepast zodat het weefsel sneller hersteld. Deze gevallen zijn dus ook goed te behandelen met oedeem- en lymfedrainage.
Op oudere leeftijd kan oedeem ontstaan door minder bewegen of een gestoorde waterhuishouding in het lichaam, bijv. doordat we teveel zout vasthouden. Ook na operaties waarbij bijvoorbeeld lymfeknopen zijn weggehaald is de afvoer van vocht gestoord en hoopt het zich op in de armen en/of benen. Het lichaam kan dan niet op eigen kracht het vocht (de lymfe) afvoeren. Als dat het geval is zal er gedurende langere tijd regelmatig hulp nodig zijn van om het lymfevocht af te drijven met oedeem- en lymfedrainage.
Gelukkig is dit met een speciale behandeling, lymfedrainage genoemd, redelijk goed tot goed te behandelen. Lymfedrainage ondersteund de afvoer van het lymfevocht. Het helpt bij statisch lymfe-oedeem, dynamisch oedeem, ontstekingen, verzuurde spieren, huidproblemen, chronischevermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en RSI-klachten.
Bij acute klachten door trauma, ontstekingen en dergelijke herstelt het oedeem vaak vanzelf en heeft het oedeem ook een functie. Als het oedeem blijft kan de therapeut het lichaam ondersteunen bij het afvoeren van het teveel aan lymfevocht. Wil je weten of je oedeem hebt? Check het hier.
Na een operatie is de oorzaak van het ontstaan van het oedeem duidelijk en is het letsel dat aan het oedeem ten grondslag ligt blijvend. In die gevallen zul je gedurende langere tijd therapie nodig hebben. In lichtere gevallen van oedeem kan het voldoende zijn om goede hulpmiddelen aan te laten meten in de vorm van “kousen” die ook om de arm kunnen. In periodes dat het oedeem meer opspeelt kan de therapeut je dan ondersteunen bij het behouden van een optimale functie van het aangedane weefsel. Oedeem is een chronische aandoening die na 20 behandelingen vanuit de basis verzekering wordt vergoedt door uw zorgverzekeraar.
Manuele lymfedrainage is een zeer rustige en zachte massagetechniek. De fysiotherapeut past speciale zachte aanrakingstechnieken toe om de lymfeklieren te stimuleren het vocht en daarmee de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. De massage heeft een ‘drukfase’ en een ‘drukloze fase’. De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaten vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan de lymfe in het lymfevat komen. De drukloze fase geeft de lymfevaten weer de gelegenheid zich te sluiten, waarna de lymfe verder afgevoerd kan worden. Bij de eerste behandeling wordt altijd eerst uitgebreid gekeken naar de aard en de oorzaak van het oedeem. Eliane Corinaldi is als gediplomeerd lymfedrainage-therapeut werkzaam in onze praktijk.