Waarom bekkenfysiotherapie?

Je weet waarschijnlijk dat bekkenfysiotherapie goed helpt bij incontinentieklachten. De bekkenfysiotherapeut bij Fysiotherapie OpMaat heeft een veel breeder werkterrein. Heb jij klachten in het gebied van de lage rug of in je bekken? In de lage buikorganen of in je bekkenbodemspieren? Dan biedt bekkenfysiotherapie voor jou een oplossing.

Onze bekkenfysiotherapeut, Sanne van Wageningen, heeft een 3-jarige Master opleiding gevolgd. Daarnaast heeft zij jarenlange ervaring. Hierdoor kan zij iedere klacht goed beoordelen en behandelen. Sanne werkt nauw samen met de specialisten van het Diakonesse ziekenhuis in Zeist. Zij kiest er bewust voor om ook bij Fysiotherapie OpMaat te werken. Dit doet zij op onze locatie in Den Dolder. Omdat wij ervaren dat door de combinatie van manuele therapie, fysiotherapie en bekkenfysiotherapie klachten sneller verbeteren.

Bekkenfysiotherapie

Wanneer Bekkenfysiotherapie?

Bekkenklachten komen bij iedereen wel eens voor. Bij vrouwen, mannen en kinderen, ongeacht de leeftijd. Heb jij last van een van onderstaande klachten?

  • Niet te onderdrukken drang om te plassen of ontlasten?
  • Veel aandrang, ongewild verlies of heb je moeite om te plassen en/of ontlasten?
  • Heb je vaak een blaasontsteking?
  • Klachten als gevolg van verzakking van de blaas, baarmoeder of darmen?
  • Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus en/of de geslachtsorganen?
  • Ervaar je seksuele problematiek, zoals pijn bij het vrijen, erectie- en orgasme stoornissen?
  • Een prostaatontstekingen of -irritatie?
  • Wordt je geopereerd in buik- en bekkengebied? Of ben je recent geopereerd?
  • Ben je zwanger of net bevallen? (ook ter voorkoming van klachten)

Dan kan de bekkenfysiotherapeut iets voor jou betekenen.

Maak direct een online afspraak

Bekkenfysiotherapie behandeling

De bekkenfysiotherapeut helpt jou om de bekkenbodem en omliggende spieren bewust te voelen. Als je weet wat je moet voelen kun je je spieren beter gebruiken. Jouw klachten worden eerst besproken. Dan volgt een onderzoek om de oorzaak te bepalen. Met specifieke oefentherapie wordt de spierfunctie van de bekkenbodem verbeterd.

Daarbij wordt veel aandacht gegeven aan de stabiliteit rondom de lage rug en het bekken. Er is aandacht voor ademhaling. En je leert een goede aanspanning  en ontspanning van het bekkengebied. Ook het opvangen van de zogenaamde buikdruk wordt geoefend. Denk hierbij aan hoesten en tillen. Sanne van Wageningen focust zich vooral op de verbetering van de functie van je bekken. Zij bekijkt jouw persoonlijke mogelijkheden en oplossingen in het dagelijks leven. Jouw beleving van de klacht en de door jou gewenste oplossing staan daarbij centraal.

Bel met onze praktijkassistenten. Of maak via onderstaande button direct een afspraak met Sanne.

Bekkenbodem therapie

Te strakke of te slappe bekkenbodemspieren of banden kunnen aanleiding geven tot diverse klachten waaronder urine-incontinentie, lage rugklachten of klachten aan het heiligbeengewricht (SI-gewricht). Tevens geeft dit vaak doorstraling naar het been. Wij zien regelmatig cliënten die binnenkomen met lage rugklachten. Waarbij na onderzoek blijkt dat de bekkenbodemspieren het probleem veroorzaken. Daarom zijn wij blij dat Sanne van Wageningen, bekkenfysiotherapeut in het Diakonesse Ziekenhuis, ook een paar dagdelen bij Fysiotherapie OpMaat werkzaam is.  Als team zien we het hele plaatje van de problemen van een cliënt. En doordat we alle specialisaties in huis hebben kunnen we , als we bijvoorbeeld constateren dat de rugklachten door het bekken worden veroorzaakt, snel doorverwijzen naar de juiste therapeut.

Soms is maar een enkel consult bij Sanne van Wageningen nodig. Daarna kan je eigen therapeut weer verder met de behandeling. Maar hoe fijn is het dat er even een specialist kijkt naar de oorzaak van je klachten?

Door training van deze spieren of bewust worden van de spanning in het kleine bekken, zijn klachten vaak goed te verhelpen. Aangezien het kleine bekken en de klachten die hieruit voortkomen behoorlijk specifiek zijn, is er vaak aanvullende opleiding nodig om hierin deskundig in te raken. Bekkenfysiotherapie is een specialisatie in de fysiotherapie. De masteropleiding duurt 4 jaar. En deze volg je nadat je je opleiding tot algemeen fysiotherapeut hebt afgerond.

Alle therapeuten in de praktijk behandelen orthopedische klachten bij bekkenbodemproblematiek. Sanne van Wageningen is bekkenfysiotherapeut. Zij ondersteunt het team bij vragen over bekkenfysiotherapie.

Gespecialiseerde therapeuten

Sanne van Wageningen

Sanne van Wageningen

Bekkenfysiotherapeut
Ik werk al meer dan 20 jaar als bekkenfysiotherapeut. In 2017 ben ik gaan samenwerken met Fysiotherapie OpMaat.