Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie of lymfedrainage is een verbijzondering binnen de fysiotherapie die wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen. Indien deze overmate aan afvalstoffen zich ophoopt in een bepaald deel van het lichaam spreken we van oedeem. Ook grote productie van afvalstoffen kan oedeemachtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Deze acute gevallen zijn goed te behandelen met lymfedrainage.

 

Op oudere leeftijd kan oedeem ontstaan door minder bewegen of een gestoorde  waterhuishouding in het lichaam, bijv. doordat we teveel zout vasthouden. Ook na operaties waarbij bijvoorbeeld lymfeknopen zijn weggehaald is de afvoer van vocht gestoord en hoopt het zich op in de armen en/of benen. Het lichaam kan dan niet op eigen kracht het vocht (de lymfe) afvoeren.

 

Gelukkig is dit met een speciale behandeling, lymfedrainage genoemd, redelijk goed tot goed te behandelen. Lymfedrainage kan hulp bieden bij statisch lymfe-oedeem, dynamisch oedeem, ontstekingsachtige aandoeningen, verzuurde spieren, huidproblemen, chronischevermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en RSI-klachten.

Maak direct een online afspraak