Hernia

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf vinden we in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. De ring van vezelig kraakbeen verdeelt de krachten op gelijke mate over de tussenwervelschijf. De gelei-achtige kern gedraagt zich als schokdemper die de impact van de dagelijkse activiteiten absorbeert. Het vochtgehalte in de gelei-achtige kern kan afnemen, waardoor het vermogen tot schokdemping minder wordt. De ring van vezelig kraakbeen wordt dan ook geleidelijk zwakker. Dit proces is een veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten.

Hernia’s komen het meeste voor tussen de 30 en 50 jaar en vaker bij mannen.
In enkele gevallen kan de vezelige kraakbeenring dusdanig beschadigd zijn dat de gelei-achtige kern naar buiten treedt.
Als de kern tegen een zenuwwortel aandrukt kan dit leiden tot de volgende verschijnselen:

  • Een doof gevoel in het been/de voet.
  • Tintelingen in het been/de voet.
  • Krachtvermindering en een bewegingsbeperking.
  • Toename van klachten bij hoesten, niezen, persen.
  • Pijnklachten welke in de meeste gevallen in het been erger zijn als in de rug.
hernia

Maak direct een online afspraak

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan uitleg en adviezen geven over u het beste met uw klachten om kunt gaan. Door middel van gerichte oefeningen onder begeleiding van uw therapeut kunt u de spieren verstevigen welke belangrijk zijn om de lage rug te beschermen en ondersteunen. Bij een bewegingsstoornis in de wervelgewrichten kan de manueel therapeut met gerichte technieken het normale bewegen van de gewrichten herstellen. Dit in combinatie met fysiotherapie bespoedigt het herstel en met de adviezen en oefeningen die u thuis kunt opvolgen kunt u herhalingen voorkomen. Indien u hernia dusdanig ernstig is geworden dat een operatie onoverkomelijk is kunnen wij na de operatie u begeleiden bij een snel herstel. Voor de operatie kunnen we u ondersteunen met pijndemping en adviezen hoe u de pijn hanteerbaar houdt.

 

Beloop/prognose

De meeste hernia’s verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer. Het uitpuilende deel van de tussenwervelschijf trekt zich dan weer terug waarna de klachten geleidelijk zullen wegtrekken. Slechts een klein deel van de hernia’s verdwijnen niet vanzelf en in deze gevallen is een operatie nodig.

Dagelijkse activiteiten hebben een invloed op de tussenwervelschijf. Met name vooroverbuigen in zit en in stand laten de druk in de tussenwervelschijf aanzienlijk stijgen, terwijl liggende posities de druk doen afnemen. In lig is de druk 5x minder dan in stand.

Stress klachten

Adviezen bij een hernia:

  • Ga niet te veel liggen.

Om de stofwisseling/voeding van de tussenwervelschijf zo goed mogelijk te houden is het veel afwisselen van houdingen/bewegingen belangrijk.

  • Pas op met zwaar tillen!
  • Ga niet een langere tijd achtereen zitten.

Bijvoorbeeld als u kantoorwerk heeft, is erg belastend voor de rug / tussenwervelschijf. Zorg er voor dat u tenminste 5 minuten per uur van uw werkplek af bent.

  • Drink extra.

Uw tussenwervelschijven bestaan voor een groot deel uit vocht. In de nacht kan uw weefsel herstellen indien u overdag voldoende drinkt.