COPD

Wat is COPD?

 

COPD is een Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease, bij ons bekend als chronische obstructieve longziekte. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet, of niet helemaal te verhelpen is. De vernauwing zorgt ervoor dat het ademen moeilijker gaat en minder efficiënt wordt. Prikkels van buitenaf, zoals roken, vochtig weer of fijnstof kunnen dit verergeren waardoor er een ontstekingsreactie in de longen ontstaat. Als deze reactie ontstaat kun je extra benauwd worden.

 

 

Hoe achterhaal je of je COPD hebt?

 

De voornaamste verschijnselen van COPD zijn:

  • Hoesten
  • Slijm opgeven
  • Kortademigheid bij inspanning
  • Benauwdheid

 

Naast deze typische verschijnselen kan er ook sprake zijn van over- of ondergewicht. Ondergewicht kan komen doordat het ademen lastiger gaat en meer energie kost, waardoor je meer verbrand dan dat je aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Overgewicht is vaak een gevolg van verminderd bewegen en/of het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook kan men minder spierkracht ervaren. De spierkracht kan afnemen doordat de spieren te weinig energie binnen krijgen en/of door verminderd bewegen.

 

 

Wat kan fysiotherapie doen bij COPD?

 

Je kunt middels fysiotherapie de conditie verbeteren. Of op peil houden. Wij begeleiden je bij inspanningstraining en spierkrachtoefeningen. Hierdoor zul je merken dat je dagelijkse activiteiten op termijn makkelijker gaan. Ook kan een plotselinge verergering van de klachten (een longaanval) worden voorkomen of uitgesteld worden. Hierdoor kan verdere achteruitgang van de longen voorkomen worden. In overleg met jou stellen wij een programma samen. Bij Fysiotherapie OpMaat is Martine Terlouw de COPD specialist.

 

Indien je veel last hebt van slijm wat je moeilijk kan ophoesten, dan kunnen wij helpen met het aanleren van een effectieve manier om het slijm los te maken en te hoesten. Slijm wat niet goed loskomt en opgehoest wordt kan leiden tot een infectie in de longen. Wanneer je kortademigheid bent kunnen wij je een ademtechniek leren en je leren om je ademtempo aan te passen, zodat je minder snel benauwd wordt. Naast de behandeling met de fysiotherapeut is het belangrijk om een actievere levensstijl te ontwikkelen. Wij kunnen je helpen dit toepasbaar te maken in je leven.

 

 

Vergoeding van COPD therapie door de zorgverzekeraar

 

In veel gevallen van matige tot ernstige COPD wordt onze therapie vergoed vanuit de basis verzekering. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk. Bel met onze praktijkassistenten voor meer informatie. Zij kunnen direct een afspraak met Martine Terlouw voor je maken. Je kunt ons ook een WhatsApp bericht sturen om direct antwoord te krijgen op mogelijke vragen die je hebt.

tarieven
Fysiofitness

Maak direct een online afspraak