Beginnen met trainen: verstandig na periode van inactiviteit?

Sinds kort zijn de sportscholen weer open. Veel van mijn klanten zijn ook lid van een sportschool. Zij konden niet wachten om weer te beginnen met sporten. Ze hadden veel verschillende motivaties:  “eindelijk van die corona kilo’s af’, ‘lekker in mijn vertrouwde omgeving sporten’, “mijn spieren los maken van al dat thuiswerken”, ”gezellig weer met mijn vrienden sporten’.

Ons motto voor sporters: 

“If it doesn’t challenge you, it won’t change you!” En voor nu is het vooral een uitdaging om gedoseerd weer te starten met sporten.

Hoe start je verstandig?

Het is goed om weer te beginnen met trainen, maar pas op met hoe je dit aanpakt. Niet iedereen heeft een alternatieve sportactiviteit gedaan tijdens de lockdown. Of met dezelfde intensiteit door kunnen sporten. Na 5 maanden van inactiviteit is het niet realistisch om verder te gaan bij waar je was gebleven in december.

Luister goed naar je lichaam.

Als je tijdens de lockdown weinig of niet hebt getraind, is je lichaam zwakker geworden. Je lijf kan dus minder aan. Ga je nu direct volle bak aan de slag? Dan loop je het risico boven het niveau van wat jouw lichaam aan kan te trainen. En dan loop je de kans om overbelast te raken. Een overbelasting leidt op de lange termijn tot blessures. Zeker als je niet luistert naar de signalen die je lijf geeft. Maar ook op korte termijn zie ik in de praktijk al blessures. Sporters die te fanatiek de verloren tijd proberen in te halen krijgen spierblessures die pijnlijk zijn. Het nadeel van blessures is dat je nog meer tijd verliest om weer in je oude vorm te komen. Met een blessure, ook een lichte blessure, moet je echt rekening houden. Geef je lijf de tijd om te herstellen. 

Heb je al last hebben gekregen van blessures? Kom even langs voor advies. Bij Fysiotherapie OpMaat kan dit heel makkelijk via een online intakegesprek. Plan deze hier direct in onze agenda. 

Wil je weer beginnen met sporten, dan heb ik de volgende tips voor jou:

  1. Begin op een lager niveau te trainen dan dat je gewend bent. Kies een niveau waarvan je weet dat je lichaam dit aan kan. Doe dit voor zowel cardio als krachttraining.
  2. Luister goed naar je lichaam. Spierpijn is normaal, maar als je pijn ervaart dan ben je waarschijnlijk te zwaar begonnen.
  3. Is het trainen twee keer achter elkaar goed gegaan? Ga dan een stapje verder.
  4. Begin de training altijd met een goede warming-up en cooling-down.
  5. Geef je lichaam voldoende rust. Voor cardio is dit ongeveer 24 uur. Voor krachttraining is dit 48 uur als je dezelfde spiergroep wilt trainen.
  6. Vraag advies bij je eigen sportschool voor het maken van een nieuw trainingsschema.
  7. Schakel professionele hulp in van een fysiotherapeut als je last begint te krijgen van pijntjes, of als deze pijn blijft aanhouden. Dit kan bij Fysiotherapie OpMaat heel makkelijk met een online intakegesprek

Je bent verantwoordelijk voor je eigen lichaam. Dus sport verstandig zodat je optimaal kunt genieten van deze (sport)zomer.

Taipio Wolfjager
Sportfysiotherapeut

Aanbevolen nieuwsberichten