Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Een tussenwervelschijf zit in de wervelkolom tussen twee afzonderlijke wervels. Tussenwervelschijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Op de afbeelding hiernaast kun je dit goed zien.

De ring van vezelig kraakbeen verdeelt de krachten op gelijke mate over de tussenwervelschijf. De geleiachtige kern gedraagt zich als schokdemper die de impact van je dagelijkse activiteiten absorbeert. Het vochtgehalte in de geleiachtige kern kan afnemen, waardoor het vermogen tot schokdemping minder wordt. De ring van vezelig kraakbeen wordt dan ook geleidelijk zwakker.

Dit proces is een veel voorkomende oorzaak van lage rugklachten. Hernia’s komen het meeste voor tussen de 30 en 50 jaar en komen vaker voor bij mannen. In enkele gevallen kan de vezelige kraakbeenring dusdanig beschadigd zijn dat de geleiachtige kern naar buiten wordt geduwd. Dat noemen we een hernia.

Hernia

Wat voor klachten geeft een hernia?

Als de kern tegen een zenuwwortel aandrukt kan dit leiden tot de volgende verschijnselen:

  • Een doof gevoel in het been/de voet.
  • Tintelingen in het been/de voet.
  • Krachtvermindering en een bewegingsbeperking.
  • Toename van klachten bij hoesten, niezen, persen.
  • Pijnklachten welke in de meeste gevallen in het been erger zijn als in de rug.

Weet je na het lezen van bovenstaande verschijnselen nog niet zeker of je een hernia hebt? Doe dan onze test!

Maak direct een online afspraak

Wat kunnen wij doen aan een hernia?

Met Fysi-E van Fysiotherapie OpMaat helpen we je graag met een op maat gemaakt fysioplan voor jouw hernia klachten.

De fysiotherapeut geeft uitleg en adviezen over hoe je het beste met je klachten om kunt gaan. Door middel van gerichte oefeningen onder begeleiding van jouw therapeut kun je de spieren verstevigen. Je romp stabiliteit is belangrijk om de lage rug te beschermen en ondersteunen. Het komt regelmatig voor dat er een bewegingsstoornis in de wervelgewrichten zit die de pijn heeft veroorzaakt. Of andersom kan ook; door de (dreigende) pijn ben je anders gaan bewegen en ontstaan bewegingsstoornissen. Je kunt dan minder goed buigen of draaien.

Als dat het geval is kan de manueel therapeut met gerichte technieken het normale bewegen van de gewrichten herstellen. Dit in combinatie met fysiotherapie bespoedigt het herstel. En met de adviezen en oefeningen die je van jouw fysiotherapeut krijgt uitgelegd en thuis kunt opvolgen kun je herhalingen voorkomen.

Als een hernia dusdanig ernstig is geworden dat een operatie onoverkomelijk is kunnen wij  je na de operatie begeleiden bij een snel herstel. Voor de operatie kunnen we je ondersteunen met pijndemping en adviezen hoe je de pijn hanteerbaar houdt. Daarnaast kunnen we er voor zorgen dat je zo fit mogelijk de operatie in gaat waardoor je daarna des te sneller weer herstelt. Voor nog meer informatie over wat we in de praktijk voor je kunnen doen kun je ook terecht op onze hernia behandeling pagina.

Wil je liever eerst zelf starten met oefeningen? Dan kun je via Fysi-E oefeningen krijgen om thuis op een veilige manier aan de gang te gaan om je hernia beter te maken. Lees de uitleg goed door en neem contact met ons op als je hier nog vragen over hebt.

Beloop en prognose van een hernia

De meeste hernia’s verdwijnen na verloop van tijd vanzelf weer. Het uitpuilende deel van de tussenwervelschijf trekt zich dan weer terug waarna de klachten geleidelijk zullen wegtrekken. Slechts een klein deel van de hernia’s verdwijnen niet vanzelf. Dan is een operatie nodig. Dagelijkse activiteiten hebben een invloed op de tussenwervelschijf. Met name vooroverbuigen in zit en in stand laten de druk in de tussenwervelschijf aanzienlijk stijgen, terwijl liggende posities de druk doen afnemen. In lig is de druk 5x minder dan in stand. Maar het is niet goed om de hele dag te liggen bij een hernia.

Zelf aan de slag met het herstel van je hernia? Met Fysi-E ga jij zelf aan de slag met oefeningen, die online voor jou klaar worden gezet door onze fysiotherapeuten. Met een goede, stap voor stap uitleg van een van de fysiotherapeuten erbij. Volg het op maat gemaakte plan waar en wanneer het jou uitkomt!

Gespecialiseerde therapeuten

Johan Horst

Johan Horst

Fysiotherapeut
Ik ben in 2008 afgestudeerd als algemeen fysiotherapeut met een speciale interesse voor sportfysiotherapie/revalidatie.
Jim Paul Terlingen

Jim Paul Terlingen

Manueel Therapeut
In 2016 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan Hogeschool Thim van der Laan.
David Kengen

David Kengen

Manueel Therapeut
In 2004 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Daarna heb ik mij gespecialiseerd als arbeidsfysiotherapeut.