Wat verstaan we onder nekklachten?

Nekklachten zijn een van de meest voorkomende pijnklachten van het menselijk bewegingsapparaat. Wij zien veel cliënten met nekpijn. We hebben daarom veel ervaring met nekklachten fysiotherapie. Alleen lage rugklachten komen vaker voor. Over de precieze oorzaak van nekklachten is nog weinig bekend. Wel is bekend dat er zeer zelden sprake is van een ernstige aandoening bij mensen met nekpijn.

Nekpijn wordt meestal alleen in de nek zelf gevoeld, maar kan ook uitstralen naar het hoofd, de arm, de schouderbladen of richting de borst. Een vorm van nekpijn die ontstaat op basis van een trauma is whiplash. Nekklachten op basis van een whiplash-trauma hebben bijna altijd persoonlijk advies nodig van een arts of fysiotherapeut. Indien je een whiplashtrauma hebt adviseren wij jou dan ook om contact met ons of je arts. Graag weten hoe nekklachten fysiotherapie ook jou kan helpen? Lees dan snel door.

Manuele therapie

Hoe kan nekklachten fysiotherapie helpen bij nekklachten?

Nekpijn fysiotherapie en manuele therapie kunnen het herstel van nekklachten bevorderen door middel van voorlichting. De fysiotherapeut kan je uitleg geven over het klachtenbeeld en je vertellen hoe je het beste met de klachten om kunt gaan. Door middel van oefentherapie kunnen we je helpen sneller te herstellen en het terugkeren van nekklachten voorkomen.

De fysiotherapeut kan je lichte nekoefeningen voorschrijven om de spierfunctie van de nekspieren te verbeteren en om de beweeglijkheid te bevorderen. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie effectiever is dan rust en pijnstilling of informatie en een nekkraag. Daarnaast kan Manuele therapie helpen. Manipulatie en mobilisatie kunnen op korte termijn effectief zijn. Mat name een combinatie van manipulatie/mobilisatie en oefentherapie is effectief gebleken bij nekpijn. Binnen onze praktijk bieden wij deze combinatie in de meeste gevallen aan als wij samen met jou tot de conclusie komen dat dit de behandeling is die je het beste past.

Maak direct een online afspraak

Het beloop van nekklachten

Het beloop van nekpijn is zeer divers. Binnen 7 weken is meer dan de helft (51,6%) van de mensen met nekpijn volledig klachtenvrij. Na 52 weken is 63,4% volledig hersteld. Slechts een heel klein deel (4-5%) van mensen met nekpijn kunnen hun werk en hobby’s niet meer uitvoeren door de nekpijn. Er zijn factoren die het beloop van nekpijn ongunstig beïnvloeden:

  • Een hoge pijnintensiteit bij het begin van de klachten.
  • Duur van de huidige klachtenperiode: hoe langer een klacht bestaat, hoe kleiner de kans is dat iemand volledig klachtenvrij wordt.
  • Een hoge werkdruk en weinig regelruimte op het werk, evenals een verminderde samenwerking tussen collega’s, lijken een rol te spelen bij het in stand houden van klachten.
  • Röntgenfoto’s waarop artrose te zien is wijzen niet op een slechtere prognose. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat artrose in de nek of een versleten tussenwervelschijf meer kans geeft op het krijgen van nekklachten maar dit is onjuist. Uit  verschillende onderzoeken is gebleken dat er geen relatie is tussen artrose in de nek en nekpijn. Om deze reden heeft het geen zin om foto’s te laten maken van de nek indien er sprake is van een ‘normale’ nekpijn.

Hoe vaak komt nekpijn voor?

Rond de 70% van de bevolking krijgt ooit te maken met nekklachten. Op ieder willekeurig tijdstip heeft 20,6% van de volwassen Nederlandse bevolking te maken met nekklachten. Per jaar krijgt 14,6% van de Nederlandse bevolking te maken met een nieuwe episode van nekpijn. 80% van deze mensen heeft milde nekpijn en minder dan 5 procent wordt fors beperkt in zijn dagelijkse activiteiten. Het voorkomen van nekpijn stijgt met de leeftijd en is onder de Nederlandse bevolking het hoogst in de leeftijdsgroep 50-59 jaar. Er zijn verschillende factoren die de kans op het krijgen van nekklachten vergroten, of die de kans op het chronisch worden van nekklachten vergroten:

  • Vrouwen hebben significant meer kans op het krijgen van nekpijn.
  • Onder handarbeiders en kantoormedewerkers komt nekpijn vaker voor.
  • Een eerdere periode van nekklachten de afgelopen 5 jaar.
  • Personen die vroeger een nektrauma hebben gehad (bijv. een auto-ongeluk of een klap tegen het hoofd).
  • Personen met psychische problemen.

Wat kun je zelf doen aan nekpijn?

Blijf actief! Het is belangrijk om lichamelijk actief te blijven en zo snel mogelijk de normale activiteiten weer te hervatten. Het natuurlijk beloop van nekpijn is gunstig, dat wil zeggen dat het vaak uit zichzelf weer overgaat. In meer dan 99% van de gevallen is er niets ernstigs met de nek aan de hand en bevordert het ‘normaal bewegen’ juist het herstel. Mocht je toch hulp zoeken kan fysiotherapie nekklachten ook potentieel verhelpen.

Online nekklachten fysiotherapie bij nekpijn

Ook nekklachten fysiotherapie kunnen wij goed behandelen via een online consult. Of je nu naar de praktijk komt of je fysiotherapeut spreekt via een online fysiotherapie consult; wij geven een goede invulling aan je behandeling. Een combinatie van behandelingen in de praktijk en via online fysiotherapie consulten is heel goed mogelijk. Op die manier hoef je niet iedere keer naar de praktijk te komen. Door de verschillende Lockdowns zijn wij goed geworden in behandelen via een online consult. Zo kunnen we ook bij nekklachten online een intake afnemen en advies geven. Als het dan voor vervolgbehandelingen nodig is dat je naar de praktijk komt dan kan dat ook bij een praktijk bij jou in de buurt.

Zelf aan de slag met je nekpijn? Met Fysi-E ga jij zelf aan de slag met oefeningen, die online voor jou klaar worden gezet door onze fysiotherapeuten. Volg het op maat gemaakte plan waar en wanneer het jou uitkomt!

Gespecialiseerde therapeuten

Jelco van Ginkel

Jelco van Ginkel

Manueel Therapeut
Ik ben in 2018 afgestudeerd als fysiotherapeut. In 2023 heb ik de Master Manueel therapeut met specialisatie kaakklachten behaald.
Erik Edelenbosch

Erik Edelenbosch

Sportfysiotherapeut
Ik ben gediplomeerd sportfysiotherapeut (NOC*NSF) Personal Trainer en Coach.
Jim Paul Terlingen

Jim Paul Terlingen

Manueel Therapeut
In 2016 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan Hogeschool Thim van der Laan.
David Kengen

David Kengen

Manueel Therapeut
In 2015 heb ik mijn Master Manueel therapie behaald. Daarna heb ik mij gespecialiseerd als echografisch fysiotherapeut.