Wat is een Frozen Shoulder?

Een Frozen Shoulder is een veel voorkomende aandoening. “Frozen shoulder” (capsulitis adhaesiva/adhesieve capsulitis) betekent letterlijk vertaald uit het Engels “bevroren schouder”. De Engelsen hebben het deze term gegeven omdat de schouder haast niet meer bewegen kan. Er is een forse stijfheid van het schoudergewricht. Dit kan gepaard gaan met hevige pijnklachten, waardoor de arm niet of nauwelijks meer gebruikt kan worden om te heffen of te draaien.

Bij een Frozen Shoulder is er sprake van een ontsteking in het schoudergewricht. Als gevolg daarvan gaat het kapsel om het gewricht krimpen en verdikken. Daardoor wordt de schouder stijf, zodat het niet meer alle bewegingen kan maken. Dit betekent dat ook de arm minder goed gebruikt kan worden. Het verrichten van alledaagse activiteiten, zoals wassen, aankleden en koken, kunnen daardoor moeilijker of zelfs onmogelijk worden

Frozen shoulder

Wat kunnen wij doen aan een Frozen Shoulder?

Fysiotherapie kan het herstel van een Frozen Shoulder op verschillende manieren bevorderen. Wij stellen samen met jou een oefenprogramma op om de schouder(gordel) spieren te versterken. Een combinatie van oefeningen en mobilisatie van de schoudergordel heeft een positief effect op schouderpijn. Oefenen kan prima thuis. Als je lid bent van Sport City kunnen wij je oefenprogramma integreren in je wekelijkse sportbeoefening bij Sport City. 

Maak direct een online afspraak

Hoe vaak komt een Frozen Shoulder voor?

Het is een van de meest voorkomende oorzaken van langdurige schouderpijn bij volwassenen. Het is een blessure aan de rotator cuff spieren en pezen, die zich rond je schoudergewricht bevinden. Dat veroorzaakt de pijn. Ken je de film Groundhog Day? Daar is de aandoening bekend van geworden.

Hoewel het de nummer 1 is van schouderpijn komt een Frozen shoulder niet vaak voor. Naar schatting krijgt 1-3% van de wereldbevolking het op enig moment in hun leven. Het kan mensen op elke leeftijd treffen, maar het komt vaker voor bij vrouwen ouder dan 40 jaar. Het goede nieuws is dat het met goede behandeling meestal binnen 6 maanden verdwijnt.

Frozen shoulder

Adviezen bij Frozen Shoulder

De eerste stap is om te proberen van de pijn af te komen door warmtepakking of ijspakking aan te brengen. Wordt je s’nachts wakker van de pijn? Druk licht met je vingers op de achterkant van het schouderblad. Dan kan het zijn dat je weer even comfortabeler kan slapen. Werken deze stappen niet? Kom bij ons langs of raadpleeg een arts. Deze adviezen kunnen al enorm helpen. Maar de aandoening kan vrij lang duren. Fysiotherapie helpt om de tijd dat je er heftig last van hebt te verkorten.

Met hulp van een arts en een fysiotherapeut kunnen de volgende stappen ondernomen worden: een vroege diagnose en behandeling, voorzichtige revalidatie oefeningen, geleidelijke uitbreiding van bewegelijkheid en kracht in de schouder en waar nodig passende medicatie.

Online fysiotherapie

Ook Frozen Shoulder kunnen wij goed behandelen via een online consult. Of je nu naar de praktijk komt of je fysiotherapeut spreekt via een online fysiotherapie consult; wij geven een goede invulling aan je behandeling. Ook een combinatie van behandelingen in de praktijk en via online fysiotherapie consulten is heel goed mogelijk. Op die manier hoef je niet iedere keer naar de praktijk te komen. Door de verschillende Lockdowns zijn wij goed geworden in behandelen via een online consult. Zo kunnen we ook voor een Frozen Shoulder online een intake afnemen en advies geven. Als het dan voor vervolgbehandelingen nodig is dat je naar de praktijk komt dan kan dat ook bij een praktijk bij jou in de buurt.

Online fysiotherapie consulten worden door alle zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wil meer informatie over een online fysiotherapie consult? Kijk dan hier.

Gespecialiseerde therapeut

Jelco van Ginkel

Jelco van Ginkel

Manueel Therapeut
Ik ben in 2018 afgestudeerd als fysiotherapeut. In 2023 heb ik de Master Manueel therapeut met specialisatie kaakklachten behaald.
David Kengen

David Kengen

Manueel Therapeut
In 2015 heb ik mijn Master Manueel therapie behaald. Daarna heb ik mij gespecialiseerd als echografisch fysiotherapeut.